Z přehlceného pražského asistenčního centra pomoci Ukrajině míří uprchlíci do krajských center

8. březen 2022 10:02

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině nezvládá nápor uprchlíků z válkou zasažené země. Podle hasičského záchranného sboru České republiky jsou proto přesměrováváni do méně vytížených krajských center. V jednom z nich, konkrétně v Hradci Králové, zjišťovala informace reportérka Jana Házová.

Jak to teď v Kongresovém centru Aldis, které se proměnilo na krajské asistenční centrum pro uprchlíky, vypadá?

Ruch a pohyb lidí se za tu zhruba hodinu, co tu jsem, výrazně zvedl. Podle informací krajských hasičů sem v noci přišly desítky lidí. Za 24 hodin zdejší centrum odbavilo 752 Ukrajinců.

Čtěte také

Celkem od začátku fungování už hradecké asistenční centrum pomoci Ukrajině už odbavilo 3 200 uprchlíků.

Teď se před vstupem do čekárny utvořila proměnlivá fronta. Chvílemi se zmenšuje, potom zase naopak zvětšuje. Někdy nečeká třeba vůbec nikdo, potom se objeví nějaká větší skupina lidí.

Běženci mají k dispozici prostornou a vytápěnou čekárnu. Je tu zřízený i dětský koutek, kde je na zemi koberec spolu s hračkami. Momentálně se tam batolí několik maličkých dětí, jsou tady samozřejmě maminky s kočárky. Většinu uprchlíků tvoří právě ženy.

Čtěte také

Pomoc tady na místě koordinují hasiči, jsou odbavováni Ukrajinci, kteří přijdou sami od sebe nebo přicestovali speciálním vlakem. Už dorazili i ti, kteří z kapacitních důvodů nemohli být odbaveni v pražském centru. V neděli odpoledne je do Hradce Králové přivezl autobus, celkem šlo o 40 osob. Po dokončení nutné administrativy je hasiči odvezli do místa jejich současného pobytu.

Dnes zatím žádný autobus další uprchlíky z jiných asistenčních center do Hradce Králové nedopravil. Hasiči jsou ale připraveni kdykoliv a kamkoliv odjet.

Jaké nejčastější problémy pracovníci centra řeší?

Smyslem těchto center je, aby lidé prchající před válkou nemuseli v České republice obíhat pomyslné kolečko po úřadech. Aby byla všechna potřebná pracoviště pod jednou střechou.

Čtěte také

Nejdříve se pracovníci centra, často dobrovolníci, přicházejících ptají, jestli mají v naší republice zajištěno nějaké ubytování. A pokud ne, tak jim ho pomáhají zajistit.

Uprchlíci v centru potom dál navštíví pracoviště azylové a migrační politiky, kde se vyřizují víza. Musí si zařídit základní zdravotní pojištění, jsou tu také pracovníci úřadu práce a dalších úřadů. Zkrátka celkové důležité úřední kolečko, které by musel každý uprchlík oběhnout individuálně, má tady pod jednou střechou a velmi to urychluje a zjednodušuje celý proces.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související