Na 200 lidí z Ukrajiny už našlo provizorní ubytování přes Krajské asistenční centrum pomoci v Hradci

10. březen 2022 07:54

Královéhradecké krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině teď zvládá odbavovat více než 700 lidí denně. Někteří z příchozích ale nemají u nás možnost najít si vlastní bydlení, a tak jim pracovníci střediska můžou zajistit provizorní ubytování. 

Čtěte také

Angelika přijela ze Lvova se svojí maminkou a pěti dětmi. Na jedné z ubytoven v Hradci Králové, které jsou teď k dispozici ukrajinským uprchlíkům, tráví osmý den. Do Hradce Králové zamířili proto, že poblíž pracuje její tatínek - k němu se ale přistěhovat nemohly.

Starost o děti jí zabírá veškerý čas. K dispozici ale teď prý mají vše, co potřebují. Od oblečení, hygienických potřeb a léků, až po potraviny. Kdyby nám něco důležitého chybělo, tak tu máme nástěnku, kam to napíšeme, a charita nám to přiveze, říká Angelika.

Teď, když už mají vyřízené úřednické náležitosti, mohou si například naplánovat i výlet po okolí.

„Jakmile dojde k tomu, že získají nárok na nějaké finanční prostředky, aby mohli začít fungovat, tak se budou starat sami o sebe. To je naše priorita, přivést je k samostatnosti,“ popisuje Šárka Vachalová z hradecké diecézní charity, která se stará o 35 uprchlíků v 15 pokojích v této hradecké ubytovně.

Na 200 lidí z Ukrajiny už našlo provizorní ubytování přes Krajské asistenční centrum pomoci

Ubytovaní tu mají společenskou místnost, sdílenou kuchyňku, sprchy a záchody. Z dovezenými potravinami si už hospodaří sami. Podle Šárky Vachalové je teď jedna z klíčových věcí pro začlenění do společnosti naučit se jazyk. Proto bude přímo tady charita pořádat lekce češtiny.

Čtěte také

A stejně tak i například Královéhradecký kraj nabízí nově lekce zdarma. „Aktivity potom pro ně budeme pořádat, aby vlastně je ta majoritní společnost přijala, protože ta integrace je vlastně obousměrný proces jak my k nim, tak oni k nám. Aby nekončili někde na okraji společnosti.“

Řada lidí si právě až tady po dlouhé cestě naplno uvědomí, že jsou opravdu v bezpečí.

„Prostě děkuji lidem, že nás tady přijali,“ děkuje Angelika se slzami v očích za pomoc a přeje si, aby se mohli všichni co nejdříve vrátit domů.

Kromě Angeliky a její rodiny potřebovalo v Královéhradeckém kraji zajistit ubytování dalších přibližně dvě stě lidí, případných volných míst je kolem čtyř a půl tisíc.

Na 200 lidí z Ukrajiny už našlo provizorní ubytování přes Krajské asistenční centrum pomoci
autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související