Základní škola speciální Neratov má volné pokoje a může je poskytnout postiženým dětem z Ukrajiny

12. březen 2022 07:41

V Základní škole speciální Neratov teď mají několik volných míst. Můžou je tak nabídnou i třeba ukrajinským dětem s tělesným nebo mentálním postiženým. Děti by tam případně mohly i bydlet s rodiči a sourozenci.

Čtěte také

„Kdyby přišel nějaký úplně nový žák, tak by to nevadilo, ne? Nevadilo.“ V Základní škole speciální Neratov, která sídlí v nedalekých Bartošovicích v Orlických Horách mají volná místa, a to včetně ubytování. Rozhodli se je proto nabídnout postiženým dětem z Ukrajiny. Malý Ondřej se tak už těší na nové kamarády.

„Máme tu čtyři volné pokoje po dvou postelích s možností přistýlky. Můžeme případně ubytovat i seniory, vysvětluje ředitelka školy Bronislava Havlíková.

Pokoje jsou plně vybavené, ubytované děti by mohly využívat i společné prostory jako třeba hernu. Následně by se připojily k běžnému výukovému programu, který tu funguje. „Dle toho s jakým typem postižení by děti přišly - buď program jedna pro středně postižené nebo program dva pro hluboce postižené.

Čtěte také

Pracovníka, který by uměl ukrajinsky, tu nemají, a podle svých slov ho ani nepotřebují. Kdyby to ale přeci jen bylo potřeba, může jim pomoci rodina z Ukrajiny zapojená do Sdružení Neratov, která v Česku žije už dlouho.

„Máme obrázkové komunikační systémy, takže to máme s tím dorozumíváním jednodušší než třeba na základních školách, míní Bronislava Havlíková.

Dětí se středním i těžkým postižením tu mají 20, celková kapacita je 24 dětí. Zatím se jim nikdo nepřihlásil, zabydlet by se rodiny mohly v podstatě ihned.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související