Do pevnosti Dobrošov na Náchodsku volá stále víc lidí, kteří se zajímají o úkryt v případě ohrožení

12. březen 2022 08:21

Pevnost Dobrošov na Náchodsku od začátku války na Ukrajině stále častěji odpovídá na dotazy lidí, kteří se zajímají o případný úkryt. Někteří z nich prý dodávají, že se ptají jen tak pro jistotu, mnozí ale své dotazy myslí vážně. Co na to správa pevnosti?

Čtěte také

„Betonu je tady hodně. Proti nějakému přímému ostřelování by to pomohlo, ale jinak by nikoho tento objekt nezachránil," správce pevnosti Dobrošov Martin Měřínský právě v jednom z objektů československého příhraničního opevnění opakuje větu, kterou v poslední době říká stále častěji.

Přibývá totiž telefonátů, kdy se lidé dotazují na možnosti využití těchto historických staveb v případě ohrožení. „Jde o jednotky dotazů. Většinou je to na úrovni nějaké obecné informace, jestli by bylo možné v případě nějakého boje se v pevnosti schovat."

Čtěte také

Slova správce Dobrošova potvrzuje také pracovnice Muzea Náchodska Jana Brátová. „Lidé se zajímají, jestli si mohou přivézt konzervy, něco na spaní, karimatky, lehátka, nějakou vodu. Prostě jestli je možné se v pevnosti schovat, pokud by se fronta posunula blíž."

Jenže objekty historického československého opevnění dnes nedisponují vybavením, které měly stavby mít v době jejich výstavby. „Ty objekty jsou samozřejmě nějakým způsobem odolné, ale dnes tady nejsou původní ocelolitinové střílny, není tady nucené větrání, pravděpodobně by brzy vypadla elektřina."

Čtěte také

„Objektem volně proudí vzduch, tedy není odolný ani proti žádným chemickým látkám ani proti plynům po hoření," vysvětluje Martin Měřínský.

Lidé by podle něj neměli zapomínat na to, že se z těchto staveb stala muzea. „Objekty jsou národní kulturní památkou a slouží jako muzeum. Je to přizpůsobeno tomu, aby návštěvníci zde co nejvíce uviděli a zažili. Není to uzpůsobeno pro ochranu osob v případě nějaké vojenské situace."

S dotazy na možnosti úkrytu se v malé míře setkávají i ostatní historické objekty příhraničního opevnění v našem kraji, ať už to je například pevnost Hanička v Rokytnici v Orlických horách nebo Stachelberg na Trutnovsku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související