VIDEO: Podzemní chodby vojenské pohraniční pevnosti Dobrošov na Náchodsku prozkoumali roboti

11. srpen 2021 09:15

Minulost se spojila s nejmodernější dobou plnou robotů. Podzemní chodby vojenské pevnosti Dobrošov na Náchodsku totiž prozkoumala moderní technologie. Pracovníci a studenti fakulty ČVUT se jednak v podzemí připravovali na světovou technickou soutěž, zároveň ale hledali a kontrolovali místa, která v původních plánech mohla být zakreslena jinak.  

„To je takový mazlík," říká právě Bedřich Himmel z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Takto něžně oslovil zhruba půl metru vysokého robota, který vypadá jako obrovský pavouk.
„V průměru má asi 1,5 metru."

Čtěte také

A teď přišlo něco, co vypadá jako pes.
„Můžeme říct, že to je robotický pes. Ale někdo říká, že vypadá spíš jako kůň."

Proč jsou tito roboti na Dobrošově?
„Oni jsou schopni nést nějaký senzorický batůžek, kterým jsme schopni prozkoumávat okolí. Má tam kamery a je schopen se lokalizovat, takže tímto způsobem potom vytváří mapu svého okolí."

Kolik robotů se tady vlastně na průzkumu podílí?
„Máme čtyři pozemní roboty, plus kolegové mají ještě pět nebo šest dronů."

Úkolem je prozkoumat podzemí v celé této oblasti.
„Nás zajímá celé to prostředí, protože se tady připravujeme na soutěž DARPA SubT Challenge, kde jsme se dostali do finále. A protože zde byl zájem ze strany muzea, tak provádíme mapování s tím, že data, která jsou pro ty roboty provozní, se dají potom udělat v lepší kvalitě. Takže se z těch normálně nepřístupných komplexů potom může udělat například 3D model."

Čtěte také

Tomáš Rouček, student doktorského studia na ČVUT, doplňuje.
„Máme k dispozici původní mapu, kde oni byli schopni něco zaměřit, ale nejsou tam přesné metry a vzdálenosti. A tady na tabletu už můžeme vidět opravdu přesnou mapu, s přesností na několik centimetrů. A jsou to jednotlivé chodby, celá struktura, kterou jsme tady začali mapovat."

Mohou se tito roboti dostat i přes závaly v podzemí.
„Je to tak. My zde nemapujeme jen onu přístupnou, zrekonstruovanou část, ale i zavalené prostory nějakými kameny. Ty závaly zní jako malá záležitost, ale může to být věc, která je třeba 15 nebo 20 metrů vysoká."

Čtěte také

Jak se tam stroje dostanou?
„Pavouk to přeleze, už jsme zkoušeli vylézt na vrchol jednoho závalu. A robotický pes by to asi také zvládl, ale nechceme ho zničit, protože pod tím závalem je hluboká voda. A kolový robot bohužel závaly nepřekoná."

Pracovníky ČVUT teď čeká analýza všech získaných dat. Návštěvníci pevnosti Dobrošov na Náchodsku si budou moci jejich výsledky prohlédnout v nové expozici zdejšího muzea.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související