Jiráskovu chatu na Dobrošově čeká dlouho plánovaná obnova. První je na řadě výměna šindelové střechy

23. srpen 2020 10:42

Turistická Jiráskova chata na Dobrošově se dočkala obnovy. První na řadě je výměna šindelové střechy, která je ve velmi špatném stavu. Nevyhovující jsou už i vnitřní prostory této kulturní památky z roku 1923, na jejich přestavbu ale prozatím není dost peněz. 

Stojíme před Jiráskovou chatou na Dobrošově. Je tu také Stanislav Rohulán, místopředseda Klubu českých turistů z Náchoda. Poprvé jsme si všimli, že tato nádherná chata a památka má šindelovou střechu.

Čtěte také

„Ano, je to tak. Ovšem stav těch šindelů je katastrofální. Zhruba polovina je jich už uhnilých a je zapotřebí je vyměnit. Takto na první pohled to není úplně patrné, ale když na to koukne odborník, sáhne na ně a podívá se na druhou spodní řadu, tak zjistí, že je to opravdu špatné. Zejména na takových mírnějších částech střechy."

Miroslav Horák, také z Klubu českých turistů, doplňuje, kdy naposledy se prováděla oprava této šindelové střechy.
„Poslední oprava byla v roce 2002, kdy se kompletně měnila střecha."

Jiráskovu chatu na Dobrošově čeká dlouho plánovaná obnova. První je na řadě výměna šindelové střechy

Oprava střechy tedy začne. Ovšem uvnitř chaty se zatím nic neděje. Až se podaří získat potřebné finanční prostředky.
„Díky tomu, že se musí opravit především rozvody vody a elektrické energie, tak už uvažujeme o celkové rekonstrukci. Že by se také pokoje předělaly tak, aby bylo sociální zařízení už přímo uvnitř. Protože to již současní klienti vyžadují a chata to nenabízí."

Čtěte také

Uvnitř chaty se nachází pokoje pro vícero turistů. Je to spíše taková noclehárna a sociální zařízení vždy pro celé patro. V čem se dnešní turismus liší od doby, kdy byla takto chata postavena?
„Lidé chtějí mít větší komfort, chtějí mít své zázemí. Už se nehodlají s někým střídat na společných sociálních zařízeních."

Turisté se ptají na možnosti ubytování na Jiráskově chatě.
„Řada klientů ovšem, když se dozví, že pokoj k ubytování, jaký si představují, tady k dispozici není, tak tu nabídku ubytování odmítá."

Opravy tedy začnou střechou a potom se plánuje v nich dál pokračovat.
„Kdy se ale bude pokračovat s úpravou vnitřních prostor není zatím jasné. Protože částka, kterou jsme zatím vybrali, není taková, aby nám umožnila celkovou rekonstrukci."

Jiráskova chata
je turistická chata s rozhlednou v Podorlické pahorkatině pod severozápadními svahy Orlických hor, nacházející se jihovýchodně od Náchoda a západně od místní části Dobrošov. Nachází se v nadmořské výšce 624 metrů. Je chráněna jako kulturní památka České republiky.

„Projekt na kompletní přestavbu máme, cena těch prací představuje zhruba deset milionů korun. Nyní dáme milion a sedm set tisíc za opravu střechy. A musíme spořit dál?" dodává Miroslav Horák.

Oprava šindelové střechy Jiráskovy chaty na Dobrošově začne v nejbližších dnech a skončit by měla do tří let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související