Skončila první etapa rozsáhlé opravy pevnosti Dobrošov. Pro zájemce se otevře až v roce 2021

25. prosinec 2019 10:02

Rekonstrukce pevnosti Dobrošov na Náchodsku pokračuje bez komplikací. Začala před půl rokem a potrvá až do poloviny roku 2021. Královehradecký kraj za ni zaplatí přes 94 milionů korun, zatím proplatil zhruba čtvrtinu.

Čtěte také

Dělostřelecká tvrz Dobrošov prochází velkou rekonstrukcí. Spolu se správcem pevnosti Martinem Měřinským stojíme u provozní budovy, návštěvnického objektu, který se mění skoro až k nepoznání. Z velké části je zde skutečně novostavba.
„Objekt se zvětší zhruba na trojnásobek původní velikosti. Přibude velký promítací sál a také moderní audiovizuální expozice. Bude zvětšena a modernizována pokladna včetně zázemí pro návštěvníky, to znamená toalety."

„Ale největší změnou bude asi přístup do tvrze pro turisty s nějakým postižením. Protože bude do podzemí postaven výtah a tím se bude dát sjet až dolů," doplňuje Martin Měřinský.

Pevnost Dobrošov nedaleko Náchoda

V podzemí se od konce října nepracuje a to kvůli tomu, že tam zimují netopýři. Co už se ovšem stihlo udělat upřesňuje Martin Měřinský.
„Během letošního roku stavební firma položila nové chodníky pro návštěvníky a vystavěla cihlové příčky v podzemním sále velitelství srubu Zelený."

Všech pět objektů pevnosti dostává novou tvář

„V další části pevnosti srubu Můstek se zvětšoval vstup a výstup pro návštěvníky, opravovalo se schodiště. Na dalším z objektů s názvem Jeřáb byly opískovány a nově natřeny stěny, opravilo se schodiště a znovu se vyzdily cihlové příčky v horním patře."

Blížíme se k další části pevnosti, dělostřeleckému srubu Zelený.
„Tady byly znovu vybetonovány podlahy v obou patrech a v ochranném příkopu. Byla nainstalována lávka přes tento ochranný příkop, opravovala se izolace stropu a pracuje se na novém odvodnění. Interiér byl vyčištěn, chystá se osvětlení a tak dále."

V příštím roce se tedy v důsledku pokračujících prací návštěvníci nedostanou do žádné části pevnosti.

„Bohužel, je to tak. Celá tvrz je staveništěm, je oplocená a nepřístupná. Dá se pouze projít okolo. Máme tady ale pro zájemce naučnou stezku, která je volně přístupná celoročně. A v okolí jsou další dvě muzea, Kahan a Březinka, která doporučujeme navštívit," dodává Martin Měřínský.

Zpřístupnění pevnosti Dobrošov pro zájemce o vojenskou historii je plánováno až na rok 2021.

autor: baj
Spustit audio

Související