Pokračuje obnova vojenské pevnosti Dobrošov. Hotová je hrubá stavba nového návštěvnického centra

12. červen 2020 10:46

Nové návštěvnické centrum a kompletní obnova podzemí. Takový je plán přestavby vojenské pevnosti Dobrošov na Náchodsku za přibližně 100 milionů korun. Práce jsou zhruba v polovině, v dělostřeleckém srubu Zelený teď dělníci začali s budováním výtahu, hotová je hrubá stavba návštěvnického zázemí.

Stavbyvedoucí Miroslav Frouz právě zkouší jestli beton na zemi v nové budově je už zaschlý. Kde jsme se to právě teď ocitli?
„Tady bude pokladna se vstupem, kam přijdou lidi a budou procházet dál do expozice. Tento prostor je oproti tomu původnímu větší o nějakých 200 metrů čtverečních."

Čtěte také

Jak daleko jsou přestavbové práce?
„Na bunkru děláme výtahovou šachtu, která nás asi zdrží nejvíc. Jinak podzemí máme téměř hotové, kromě elektroinstalace,"

Je tu s námi také Sixtus Bolom Kotari, ředitel Muzea Náchodska, pod které spadá i pevnost Dobrošov.
„Tohle je vstupní část návštěvnického centra. Za námi jsou vidět vstupní dveře, všude okolo visí kabely, to znamená že elektroinstalace pokračuje. A dál se můžeme přesunout do první části expozice."

Pokračuje obnova vojenské pevnosti Dobrošov na Náchodsku

„Tady někde budou turnikety a zde už nahlédneme do relativně velké prostory, kde už máme rozmyšleno a zhruba připraveno schéma exponátů."

Vyšli jsme ven a jdeme se podívat na výtah

Dělostřelecký srub, který má označení Zelený.

Čtěte také

Přišli jsme úplně jiným vchodem, než se dříve běžně vstupovalo.
„Ano, tohle je nový vstup, tady budou vstupní dveře. Bude to uzpůsobeno i pro vozíčkáře. Bude zde rampa a plošina."

Zastavili jsme se u zábradlí a když nahlédneme dolů, do jaké hloubky se díváme?

„36 metrů. Zespodu jsme začali dělat výtahovou šachtu, která bude ve tvaru U. Bude úplně nová a připojí se ke stávajícím betonovým stěnám. A potom tam osadíme výtah, pokud se nám tam vejde. Což bude tedy docela problém. Protože víme, jak jsou křivé stávající stěny a budeme doufat, že nám to geodeti zaměřili správně," dodává s úsměvem Miroslav Frouz.

Stavební práce na Dobrošově budou hotové do konce letošního roku. Pak přijde na řadu zpracování nové expozice.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související