Pevnost Dobrošov na Náchodsku po mnoha letech zpřístupní část chodeb svého podzemního labyrintu

22. srpen 2020 09:59

Vojenská pevnost Dobrošov zpřístupní část podzemních chodeb. Lidé si je budou moct projít už v příštím roce. Jde o úsek, který je součástí podzemního labyrintu chodeb mezi vojenskými objekty Zelený, Můstek, Jeřáb a místy, kde původně měly stát další sruby. Reportérka Jana Házová měla možnost si je téměř v celé délce projít, podzemní výlet trval zhruba dvě hodiny a začal pod Jeřábem.

„Tvrz Dobrošov měla mít celkem sedm povrchových objektů. Ty byly v podzemí propojeny chodbami a sály. Pojďte se podívat dovnitř a projdeme dolů do podzemí," říká Martin Měřinský, správce objektu.

Čtěte také

Scházíme dolů k hlavnímu vchodu. Kolik metrů či dokonce kilometrů nás čeká?
„Celá tvrz má v podzemí zhruba dva a půl kilometru chodeb a sálů. My projdeme zhruba jeden a půl kilometru. Poprosím vás po schůdkách dolů a doprava."

V jaké jsme se ocitli hloubce?
„Jsme v hloubce 25 metrů a to je nejméně hluboká šachta tady na tvrzi. My sice půjdeme víceméně po rovině, ale terén nad námi poroste. Dostaneme se tak až do hloubky 39 metrů."

Jdeme podzemím, pod nohami máme kameny a místy i vodu. Jsme opravdu vděční, že máme na nohou holínky. Ale stropy jsou tu poměrně vysoké.

Pevnost Dobrošov na Náchodsku po mnoha letech zpřístupní část chodeb v podzemním labyrintu

Jaroslav Jeništa, zástupce investora stavby revitalizace pevnosti Dobrošov, vysvětluje, co představuje zpřístupnění této části pevnosti.
„Uvažujeme o částečném zpřístupnění těchto prostor v délce nějakých 220 metrů."

Kráčíme do nitra dobrošovské hory

Došli jsme do místa, které trochu připomíná horolezeckou výzvu.

Čtěte také

„Pokud chceme projít dál do tvrze, tak musíme prolézt závalem. Ty závaly nejsou úplné, vždy je to nějaká hromada, která se sesunula, ale dá se přes ni dostat. Kromě jednoho místa v celé tvrzi. Tento zával je nejužší. Ale překonáme ho a budou nás čekat ještě minimálně dva další, abychom se dostali až na prohlídkovou trasu," vysvětluje Martin Měřinský.

Část podzemí dobrošovské tvrze pod srubem Jeřáb bude zpřístupněna po skončení obnovy celého areálu vojenské pevnosti.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související