V novém návštěvnickém centru pevnosti Dobrošov vznikají rozsáhlé a také neobvyklé expozice

31. leden 2022 08:13

Správa dobrošovské pevnosti staví expozice v novém zákaznickém centru. To se nachází hned vedle srubu Zelený v hlavním areálu pevnosti. Prostory nabídnou originální uspořádání výstavních ploch doplněné o nejmodernější prvky. V expozicích nebudou chybět netradiční vitríny, projektory, obrazovky a v neposlední řadě také velké množství nových exponátů.

„Mělo by to být na délko do pěti metrů, takže bychom se měli vejít.“ Zní to, jako by se tady domlouvaly poslední detaily, protože nábytek je už na místě. Ovšem je to samá zatáčka, očividně atypická záležitost.

„Je tady dost atypických prvků rovných i obloukových. Největším oříškem pro nás byla expozice umístěná vzadu, říká Martin Graf, který se podílel na výrobě nábytku.

Čtěte také

Projdeme touto místností a přicházíme do prostoru, kde je uprostřed v uvozovkách slza či banán. Prostě oválný stůl do zatáčky, který má několik pater. „To je absolutně atypická věc. Má to být ve skleněném a prachotěsném poklopu. Je na tom ještě dost práce, protože se ohýbalo sklo do tohoto tvaru, takže to bylo poměrně náročné.

Správce dobrošovské pevnosti Martin Měřínský dohlíží na všechny práce. Zatím se vše děje k vaší spokojenosti? „Trošku nás zdržuje pandemie covidu, ale jinak práce pokračují úspěšně. Momentálně máme problémy s počasím, dá se sem velice špatně dojet. Ale pracuje se na nábytku, silnoproudu i slaboproudu. Naváží se expozice.

Nová neobvyklá vitrína

„Nová neobvyklá vitrína je určena pro jeden z našich nejcennějších exponátů. Je to soubor miniatur vojáčků Libora Šušlíka, který je vyráběl celý svůj život a dnes představují unikátní model prvorepublikové československé armády, která měla bránit naši republiku před 2. světovou válkou.

Správa dobrošovské pevnosti staví expozice v novém zákaznickém centru

Když se rozhlédneme, tak už v hlavní místnosti, hned za recepcí, je další nábytek. To jsou skla nebo obrazovky? „Tady v této střední části bude dlouhá průběžná vitrína, ve které bude expozice historie vývoje pohraničního opevnění. A nad tím budou ještě monitory, které to budou doplňovat.

„Celkem šest obrazovek v horní části expozice a ještě k tomu dotykový displej.

Čtěte také

V této chvíli se tady ovšem nemontuje pouze nábytek. Současně už se navážejí první exponáty. Půjdeme se na některé z nich podívat. „Půjdeme do vedlejší místnosti. Tady je vše dokulata, i zdi. To byl záměr pana architekta. A prostor místnosti zaplňujeme exponáty ze sbírek muzea.

A před jedním jsme se zastavili. „Stojíme u torza stojanu pevnostního čerpadla na vodu. My jsme teď pod něj nechali udělat maketu držáku, na kterém by čerpadlo stálo. Takže návštěvníci by měli mít možnost vidět, jak to mělo v opevnění původně vypadat.

Zájemci budou moci poprvé navštívit nové prostory a expozice v pevnosti Dobrošov na Náchodsku 1. dubna letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související