V pevnosti Dobrošov na Náchodsku filmaři natáčejí dokument o událostech roku 1938

17. říjen 2021 10:34

Na Dobrošově si můžete o tomto víkendu připadat jako v roce 1938. Filmaři tam totiž natáčí dokumentární film o událostech, které po sobě zanechaly téměř nezničitelné betonové stavby a pohnutou historii. Nechyběla tam ani reportérka Jana Házová.

Při procházce v okolí Dobrošova proto můžete potkat dobově oblečené vojáky nebo vidět staré automobily. Film je určený návštěvníkům nově opravené tvrze, k vidění bude v kinosále zákaznického centra.

Čtěte také

Kolem nás projela Praga Alfa z roku 1928 a zálibně se na ni dívá scénárista Zdeněk Zahradník. O čem nový film bude?

„Bude přesně o tom, jak tato skupina objektů na Dobrošově vznikala. Samozřejmě to bude zařazeno do nějakých historických souvislostí, ale jde nám speciálně o to, abychom představili události, které se odehrávaly tady na Náchodsku."

Jak těžké bylo dát dohromady scénář těchto událostí? Je to sice poměrně podrobně popsaná historie, ale už dávná.

V pevnosti Dobrošov na Náchodsku filmaři natáčejí dokument o událostech roku 1938

„Napsat scénář nebylo ani tak obtížné, ty události jsou víceméně známé. Ale je to otázka historického bádání. Problém je, jak z toho udělat vizuální dílo, to znamená nějaký film. Chceme použít historické dobové záběry, jako jednu linii. To jsou známé historické události jako je podpis Mnichovské dohody, vznik Československa a podobně."

Čtěte také

„A k tomu chceme přiřadit události, o kterých víme, že se tady skutečně udály. Ty tedy dotáčíme s dobovým vybavením, exponáty i vozidlem. Máme i skupinu vojáků, kteří se problematikou meziválečného období zabývají. A máme zde i odborníky, kteří nám radí, že tohle nemůžeme udělat a tohle ano."

Stojíme momentálně u Jiráskovy chaty a pod kopcem je skupinka filmařů a herců. Jde se za nimi podívat.

Pohlídat všechny technické detaily není asi úplně jednoduché. O tom nám určitě řekne víc Jan Hrubecký z Muzea východních Čech, který má na sobě dobový kostým nebo spíš uniformu.

Čtěte také

„Kolegové a přátelé, kteří tady jsou, tak dělají vojenskou historii detailně. Všichni jsme buď členové klubů vojenské historie nebo i Československé obce legionářské. Film bude mít asi 15 minut a my do něj tvoříme hrané scény, které by měly ilustrovat genezi pevnostního pohraničního systému a život na Dobrošově v září roku 1938 v období vyhlášení ostrahy hranic a záříjové mobilizace."

Nový dokument budou moci zájemci pevnosti Dobrošov na Náchodsku poprvé spatřit jakmile bude objekt zpřístupněn návštěvníkům.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související