Na královéhradeckém letišti by mohl vzniknout provizorní tábor pro uprchlíky z Ukrajiny

15. březen 2022 07:35

Uprchlický tábor by mohl vzniknout na hradeckém letišti, místo Královéhradecký kraj vytipoval pro ministerstvo obrany. Armáda by tam mohla postavit buňky nebo stany pro zhruba tisíc lidí. Volných ubytovacích kapacit ubývá, zatím ale kraj nemusel přistoupit k nouzovým ubytováním jako například v tělocvičnách.

Čtěte také

„12 000 metrů čtverečných, betonová plocha. Jsme tam schopni zajistit vodu a elektřinu,“ popisuje prostor na hradeckém letišti, kde by mohlo vzniknout nouzové uprchlické městečko, hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Kraj odhaduje, že by se tam pak mohlo ubytovat až tisíc uprchlíků. Podle Martina Červíčka ale kraj samotný nemůže stanový tábor zřídit. „Čekáme samozřejmě na možnosti státu, které by se nabídly při budování takových uprchlických táborů. Tady mám na mysli zejména různé sestavy buněk a dalších zařízení, které je zapotřebí zřídit při stavbě takového tábora.

V některých regionech v Česku se už ubytovací kapacity naplnily a lidé tak musejí nouzově nocovat například v tělocvičnách. To v Královéhradeckém kraji zatím nenastalo - volná lůžka tu ale rychle mizí, zatím je potřebovalo kolem 800 uprchlíků.

Čtěte také

K dispozici má teď kraj volných asi 300 míst poskytnutých státem nebo obcemi a 1400 míst, které nabídli soukromníci - za ty by měl stát proplácet 180 korun za dospělou osobu a stokorunu za dítě na den. „Komerčně lze za tyto peníze poptávat určité kapacity, ale z mého pohledu to není dostatečné.

Podle hejtmana Martina Červíčka je také možné, že by část kompenzací za ubytování doplácely kraje.

V posledních dnech také roste počet lidí, které přivezli do Hradce Králové hasiči z přeplněného asistenčního střediska z Prahy.

Čtěte také

„V rámci celorepublikové výpomoci jsme přijali už 300 občanů Ukrajiny, kteří přijeli do Hradce Králové autobusy, zejména hasičského záchranného sboru, říká mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Podle ní se po prvotním náporu žadatelů o víza v krajském centru pomoci situace uklidnila a počet osob se díky nepřetržitému provozu rozprostřel do celého dne. „Jsme v čekárně, kde těch lidí není příliš, takže to odbavení je plynulé a čekací doba není veliká, je to asi hodina.

Denně teď centrum odbavuje asi 400 až 500 lidí, celkem od začátku fungování obsloužilo asi 6300 uprchlíků.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související