Zaměstnat ukrajinské lékaře a zdravotní sestřičky není jednoduché. Musí splnit podmínky dané zákonem

23. březen 2022 08:18

Mezi ukrajinskými uprchlíky jsou také lékaři nebo zdravotní sestry. Nemocnice v Královéhradeckém kraji mají volná místa, která se jim nedaří obsadit a rádi by je nabídli i těmto kvalifikovaným ukrajinským občanům. V přijetí ale stojí řada překážek.

Čtěte také

„Pracuji jako zdravotní sestra, mám nostrifikaci.“ Olena Jankovová přijela do Česka před dvěma týdny. Od 1. dubna nastupuje do Rychnovské nemocnice jako zdravotní sestra. Na rozdíl od dalších příchozích zdravotníků ale už má vyřízenou takzvanou nostrifikaci, tedy uznání vzdělání.

Podařilo se jí to už před dvěma lety, kdy tu byla jen krátce - na Ukrajinu se totiž tenkrát musela vrátit kvůli nemocné mamince a pandemii koronaviru. Teď bude muset splnit další povinnosti. „Musím udělat testy, potom praktickou zkoušku a také ústní zkoušku.

V krajských nemocnicích by posily na pozicích lékařů i sester přivítali - celkem teď nabízejí 8 volných míst pro lékaře a 24 pro sestry. Ukrajinští odborníci ale kvůli takzvané nostrifikaci nebo neovládání češtiny nemůžou na své pozice nastoupit ihned.

Čtěte také

„Na kvalifikované pozice je potřeba splnit legislativní podmínky dané Ministerstvem zdravotnictví České republiky a tento proces trvá obvykle řádově několik měsíců, popisuje mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

I přesto například do Rychnovské nemocnice od 1. dubna několik vystudovaných zdravotních sester z Ukrajiny nastoupí. „Několik lidí z Ukrajiny, kteří zatím nemají českým státem uznané své vzdělání, prozatím nastoupí na nekvalifikované pozice, například jako dělník ve zdravotnictví.

I hradecká fakultní nemocnice by mohla přijmout několik kvalifikovaných zdravotníků z Ukrajiny. I tady s prodlevou počítají.

Čtěte také

„Jistě by se hodilo by se, kdyby tu pracovalo několik lékařů a sestřiček, zatím jde o jednotlivce. Počítejte ale s tím, že ne dříve jak za tři měsíce se naučíte základy češtiny a potom musíte složit odbornou zkoušku z předmětů jako u státnic. Takže si myslím, že nejdříve tak za půl roku může být ukrajinský lékař lékařem v naší nemocnici, míní lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Podle Lucie Chytilové se kromě nostrifikace, zkoušek a jazyka uchazeči z Ukrajiny často setkávají ještě s jednou překážkou - při zdravotní prohlídce nedokáží doložit nutná očkování.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související