Hejtman Červíček: Ubytovali jsme 8900 registrovaných uprchlíků. Děkuji všem, kteří v kraji pomáhají

22. březen 2022

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině pro Královéhradecký kraj v Aldisu v Hradci Králové odbavuje od začátku března každý den další a další lidi, kteří k nám přicházejí z Ukrajiny. Jaká je aktuální situace nám dnes ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové řekl královéhradecký hejtman Martin Červíček z ODS. 

Kolik už hradeckým centrem prošlo uprchlíků?
Za ty tři týdny co KACPU v Aldisu funguje máme registrovaných 8900 lidí, kteří jsou ubytovaní v našem regionu. Při této příležitosti chci poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Zhruba dvě třetiny uprchlíků jsou ubytovaní v našich zařízeních kraje, státu, města, neziskových organizacích.

Pracujeme s rezervami v komerčním ubytování. Uvidíme, jaký bude vývoj. Česká republika počítá zhruba s 250 tisíci uprchlíky.

Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Jedna třetina je potom ubytovaná v domácnostech. Všichni si zaslouží veliký respekt, protože právě tímto se adaptační proces rozvíjí. A co vím z krajského asistenčního centra, lidé, co utekli před válkou se adaptovat chtějí, chtějí u nás pracovat a nemyslím, že přišli jen čekat, až skončí válečný konflikt.

Sám kraj hledá nové prostory. S kterými se v tuto chvíli počítá?
Zatím nevyužíváme žádné tělocvičny, Sokolovny, ani komerční ubytování. Pořád nám kapacita stačí. Vážím si spolupráce především se samosprávami. V tuto chvíli je nejdůležitější, aby zde byla nastavena nějaká pravidla. Tedy nějaká finanční kompenzace za pomoc.

Čtěte také

O těch náhradách v případě ubytování v domácnostech bude ve středu jednat vláda.

Jak výrazně zatěžuje příchod lidí z Ukrajiny krajský rozpočet?
Každá mimořádná událost, migrační vlna, tornádo, covid, povodně - to jsou záležitosti, které se platí z rozpočtů. Čas na počítání peněz zatím je. Samozřejmě ale nežijeme pouze uprchlickou krizí, kraj dál funguje i v ostatních kompetencích.

Jak se daří koordinovat nástup ukrajinských dětí do školských zařízení?
Z celkem 200 tisíc lidí registrovaných v Česku je skoro polovina dětí. Takže v tom vidím do budoucna trochu problém. Všechny ty problémy zajištění vzdělávání nás teprve čekají. V našem kraji jsme doposud umístili do základních škol zhruba 600 dětí. Samozřejmě počítáme s umisťováním i na střední školy.

Čtěte také

V tuhle chvíli je ale, jak to cítím, ještě brzo na nějaké hodnocení. Nejen oblast školství, ale i zdravotnictví a sociálních služeb si na tuto situaci budou muset zvyknout.

Má kraj stanovenou nějakou hranici, kdy bude kapacita v kraji naplněná?
Všechno se to odvíjí od kapacit pro ubytování. Předpokládám, že ještě nějaký prostor tady je. Pracujeme s rezervami v komerčním ubytování. Uvidíme, jaký bude vývoj konfliktu na Ukrajině. Česká republika počítá zhruba s 250 tisíci uprchlíky. Do velkých problémů by se stát dostal, kdyby přišel třeba dvojnásobek.

Je něco, co je teď aktuálně potřeba?
Musíme se teď soustředit hlavně na ten proces adaptace. Třeba oblast zaměstnávání. Uprchlíci nechtějí jen humanitární dávky, chtějí se peníze vydělat. Takže se teď zaměříme na tuto oblast, abychom umožnili lidem z Ukrajiny normální plnohodnotný život.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související