Vysoké školy by rády přilákaly vědce a odborníky, kteří přicházejí z válkou zasažené Ukrajiny

21. březen 2022 08:08

Některé vysoké školy lákají do svých řad odborníky utíkající z Ukrajiny. Mohli by se zapojit do vědeckých týmů nebo i přímo vyučovat. Ukrajinským studentům pak vysoké školy nabízejí pokračování ve studiu.

Čtěte také

„Zájem máme například o odborníky v oblasti programování nebo archeologie, obecně ze sociálních věd, ekonomie, managementu či statistiky a matematiky,“ říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Univerzita takto už vypsala několik pozic, aby přilákala ukrajinské odborníky a akademiky. Ti, pokud neumí česky, by mohli učit například v angličtině. Na hradecké fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany by pak rádi odborníky z Ukrajiny zapojily do výzkumných týmů.

Čtěte také

„Na vědecké straně není problém, protože naši vědci umí samozřejmě anglicky, takže se mohou i cizinci zapojit do práce našich týmů, je to i poměrně běžné. Na výukové straně máme akreditace pouze v češtině a výuka v angličtině není běžná. Ale myslím si, že v této situaci by i tak nějaké zapojení bylo možné, popisuje proděkan pro studijní a pedagogickou činnost fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Tomáš Kučera.

Žádný takový zájemce se jim zatím nepřihlásil. I farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové by případně mohla zapojit anglicky mluvícího vyučujícího.

Čtěte také

Kromě toho nabízí ukrajinským studentům farmaceutických oborů pokračování ve studiu.

„Pro ně připravujeme jednak zjednodušené přijímací řízení, po jehož absolvování se budou moci studenti zapojit do jednotlivých ročníků, ve kterých byli na svých domovských univerzitách. Zároveň připravujeme v rámci celé univerzity pro ně také intenzivní kurzy češtiny. Očekáváme, že to bude nějaký čas trvat, než se naučí český jazyk natolik, aby byli schopni zvládat i odborné předměty, vysvětluje děkan farmaceutické fakulty Jaroslav Roh.

A větší možnosti studia jak v češtině, tak v angličtině chce nabídnout i Univerzita Hradec Králové.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související