Příliv uprchlíků z Ukrajiny pokračuje, některé regiony se potýkají s nedostatkem ubytovacích kapacit

18. březen 2022 08:19

Do Česka přišlo už přes čtvrt milionu lidí z válkou zmítané Ukrajiny, tisíce dalších přicházejí každý den. V některých regionech, například v Praze, se potýkají s nedostatkem ubytovacích kapacit a hasiči tak uprchlíky převážejí do méně vytížených krajů. Jak to vypadá v královéhradeckém krajském centru pomoci s odbavením a ubytováním zjišťoval reportér Jakub Vik.

Kolik lidí čeká aktuálně v centru na odbavení?

Čtěte také

Do královéhradeckého Aldisu teď odpoledne přicházejí v podstatě pouze jednotlivci, ale dopoledne byla čekárna velmi slušně zaplněná. Z drtivé většiny tu čekaly ženy a děti.

Ta celková čísla odbavených tento týden jsou nižší, zatímco v minulém týdnu pracovníci odbavovali přes 500 nebo i 600 lidí denně, teď se to pohybuje kolem 400 za den. Celkem od začátku fungování už centrem prošlo asi 7500 lidí.

Je pro uprchlíky v našem kraji dostatek ubytování?

Čtěte také

Zatím ano, asi tisícovka lidí dosud potřebovala ubytování zajistit. Kraj má teď k dispozici stovku míst v budovách, které poskytly obce nebo stát - například v městských bytech nebo ubytovnách.

Kraj teď tlačí na obce, aby našly další kapacity, kde lze uprchlíky ubytovat. Dalších 1400 míst je připravených u soukromníků. Například z Prahy sem už ale kvůli tamním plným kapacitám přijelo autobusy hasičů asi 340 lidí a průběžně i veřejnou dopravou přijíždějí další.

Je tedy možné ještě ty kapacity navýšit?

V minulých dnech se hovořilo například o vybudování kontejnerového nebo stanového tábora na hradeckém letišti pro až 1000 lidí, se kterým by pomohla armáda.

Čtěte také

Navíc v tamním areálu festivalu Rock for People také stále roste městečko pro asi 50 lidí z obytných buněk, modulu společného sociálního zařízení, kuchyňky a prostoru pro společenskou místnost.

Dále například na zámku ve Skřivanech u Nového Bydžova kraj připravuje ubytování pro asi 80 lidí - teď tamní prostory vybavuje nábytkem.

Další možností je nouzově ubytovávat například v tělocvičnách, k tomu ale zatím v Královéhradeckém kraji, na rozdíl od jiných regionů, nebylo nutné přistoupit.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související