Kvůli válce na Ukrajině výrazně vzrostl zájem o vstup do aktivních záloh Armády České republiky

17. březen 2022 09:14

V Královéhradeckém kraji stoupá počet zájemců o vstup do aktivních záloh Armády České republiky. Zájem narostl i kvůli konfliktu na Ukrajině. V náborových centrech se lidé hlásí i ke službě v profesionální armádě.

Čtěte také

„Válka na Ukrajině. Kdyby se to třeba náhodou dotklo nás, tak bych rád bránil vlast,“ popisuje svou motivaci jeden ze žadatelů o vstup do aktivních záloh Jiří Chvojka.

Teď ho čeká výcvik, po něm by se rád připojil ke 43. výsadkovému praporu aktivní zálohy v Chrudimi. „Výcvik trvá po dobu jednoho měsíce a je ve Vyškově. Představu zatím nemám, jak ten výcvik probíhá.

Za posledních čtrnáct dní se lidí jako je Jiří Chvojka hlásí více než dříve.

Čtěte také

Podle Generálního štábu Armády České republiky je zájem o vstup do aktivních záloh více než desetinásobný.

Podle vedoucího rekrutačního pracoviště Roberta Ševčíka je to obdobné i v Hradci Králové. „Minulý rok v tuto dobu bylo přibližně týdně šest přihlášek, nyní jich máme přes šedesát. Nejčastěji to jsou mladší lidé ve věku 18 až 30 let. Přibližně jedna desetina je z toho vždy žen.

Každý žadatel, který chce sloužit v aktivních zálohách musí splnit zákonné podmínky a také projít výcvikem.

Čtěte také

Útvar, ke kterému by se uchazeči rádi připojili, si mohou vybrat. „Uchazeč musí splnit zákonné podmínky. Věk osmnácti let, občan České republiky, netrestaný a minimálně vyučen. Po podání přihlášky následuje vyšetření ve vojenské nemocnici či centru zdravotní služby. Posléze ho čeká základní příprava, kterou musí absolvovat, aby mohl nastoupit tam, kam si vybral.

Zájem o službu v armádě je trvale vysoký, do profesionálních útvarů se hlásí dvakrát více uchazečů. V aktivních zálohách teď slouží asi 3 600 vojáků. Podle generálního štábu by armáda letos chtěla přijmout do aktivních záloh dalších 1 200 lidí.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související