Východočeská muzea a galerie proti válce. Společně vyrazila do boje proti takzvaným fake news

18. březen 2022 07:59

Muzea v Královéhradeckém a Pardubickém kraji odstartovala výukové programy pro děti, které nabídnou pohled na válku na Ukrajině jak z historického, tak i současného hlediska. Vyrazila tak společně do boje proti dezinformacím. Co to vlastně znamená? 

Čtěte také

Cílem je pomoci dětem vysvětlit současnou situaci na Ukrajině, jak podobné konflikty vznikaly v minulosti a jak souvisí s dnešní situací.

V Královéhradeckém kraji se do vzdělávacích programů zapojilo celkem pět muzeí a v sousedním Pardubickém kraji tři.

Podle ředitele Muzea východních Čech v Hradci Králové Petra Grulicha je cílem těchto institucí spojovat současné události s historií a vysvětlovat, co se na Ukrajině v těchto dnech děje.

„Vnímáme jako náš úkol pomoci školám v tom, jakým způsobem vlastně hovořit o tom konfliktu. Jak vše vysvětlovat a bojovat proti snaze ovlivňovat naše veřejné mínění ze strany Ruské federace, což stále probíhá.“

Čtěte také

Vznikla proto sada výukových programů s názvem Východočeská muzea a galerie proti válce. Každá zapojená instituce připravila pro žáky základních škol vlastní program. „Edukační program je vždy něco, co se váže buď na výstavu, na nějakou výstavu či konkrétní sbírkový předmět a podobně.

Výukové programy jsou určené dětem a pracovníci muzeí i galerií ovšem budou pomáhat i pedagogům. „My chceme poskytnout prostor a takříkajíc i v uvozovkách munici učitelům dějepisu a občanské výchovy i zeměpisu. Aby měli s čím pracovat.

Vybírat jednotlivá témata pro děti pomáhal například i muzejní pedagog Martin Jakoubek. A protože velkou roli v současném konfliktu hrají také dezinformace, rozhodla se muzea věnovat část programů právě tomuto fenoménu.

Čtěte také

„Z toho důvodu jsme vybrali téma dezinformací, informační války, kampaně a demagogie. Respektive jak s nimi popasovat, jak je rozpoznat, jak je pokud možno nešířit dál a jak se zorientovat v té spoustě informací, které na nás každý den valí.

Podle historiků se dějiny z velké části opakují a v mnoha bodech navzájem podobají. Například zmíněné dezinformace hrály velkou roli už v minulosti. „To je také součást našeho programu, ukázat dezinformace z minulosti a představit, že ovlivňování veřejného myšlení je něco, co je tu s námi v podstatě pořád.

Veškeré aktivity v nových vzdělávacích programech jsou pro účastníky zdarma. Je ale možné se připojit k muzejní sbírce pro Ukrajinu, jejíž výtěžek půjde českému výboru UNICEF.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související