Pomáhat je pro trojici žen z Náchoda samozřejmostí. Teď se starají o 35 ukrajinských matek a dětí

20. březen 2022 08:11

Několikapatrová budova bývalé školky v Náchodě se během několika málo dnů neplánovaně zaplnila maminkami a dětmi z Ukrajiny. Když tam začala válka, byla pro majitele zdejší školy otázka několika hodin, než se rozhodli volné prostory nabídnout 35 lidem, kteří potřebují pomoc. 

Čtěte také

Teď jsou všechna místa zaplněná a trojice obětavých žen z Náchoda se o své dočasné svěřenkyně pilně stará. „Já mám doma jednu se dvěma dětmi. Víc už bych se k nám nevešlo, tak jsme přemýšleli, kam je dáme," říká s úsměvem Ivana Kozáková.

Líčí, jak nápad nabídnout budovu bývalé školky v Náchodě ukrajinským uprchlíkům vznikl. „Potom snachu napadlo, protože ta budova byla prázdná, nebylo tady žádné vybavení, udělat spolu s děvčaty sbírku."

Čtěte také

Klára, snacha Ivany Kozákové, nemá daleko od slov k činům a tak prakticky hned po vypuknutí války na Ukrajině uspořádala přes sociální sítě sbírku na vybavení bývalé školky.

„Říkala jsem si, jak by asi bylo mně, kdybych musela své dvě děti přes půl Evropy někam vláčet a nevěděla bych, kde vůbec hlavu složím a jestli budeme mít co jíst. Protože ta situace byla opravdu vážná, tak jsme si řekly, že to musíme udělat a musíme tady ubytovat co nejvíce lidí."

Díky pomoci dalších lidé se podařilo vybavit během dvou dnů celkem deset pokojů s 35 lůžky. A ta se do posledního velmi brzy zaplnila. „Určitě to není jednoduché, ale když už jsme se do toho daly, tak to musíme zvládnout."

Jenže ubytováním ukrajinských maminek pomoc náchodských kamarádek pomoc nekončí. S jednotlivými uprchlíky je nutné objet všechny úřady i lékaře a dovézt je do asistenčního centra pomoci do Hradce Králové. A také sehnat pro ně na každý den jídlo. „Jely jsme nakoupit a nechaly jsme tam tři tisíce korun, ale večer už nebylo skoro nic, protože pro 30 lidí to tak prostě je."

Čtěte také

Teď kolem nám proběhli dva asi tříletí kluci, kteří přijeli se svými maminkami z Kyjeva a Charkova. Jdeme za nimi do místnosti, která slouží jako herna pro ty nejmenší.

Tam potkáváme Oxanu, které se hned objevují v očích slzy a nešetří slovy díků. Na místě už vznikají silné vazby a tak se Klára Kozáková dočkala několika pozvání na Ukrajinu, až tam znovu bude mír. „Až to skončí, tak jsem už pozvána asi na čtyři místa na Ukrajině, takže místo dovolené budeme absolvovat asi Tour de Ukrajina," dodává s úsměvem.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související