Do Česka přišlo už přes 270 tisíc ukrajinských uprchlíků. Dospělí si začínají hledat zaměstnání

22. březen 2022 09:19

Do České republiky už dorazilo přes 270 tisíc ukrajinských uprchlíků. Ti si pomalu zvykají na zdejší život a dospělí, kteří se nemusí starat o děti, tu hledají pracovní příležitosti. Jak se jim dařilo získávat práci v Královéhradeckém kraji v minulých týdnech, zjišťoval reportér Jakub Vik.

Kolik lidí z Ukrajiny tady v Královéhradeckém kraji zatím našlo práci?

Podle hradecké pobočky úřadu práce to byly do neděle 20. března desítky osob.

Čtěte také

Právě do neděle totiž musel každý cizinec dostat nejdříve pracovní povolení na konkrétní pracovní místo.

To se však v pondělí 21. března změnilo a podle nového zákona tak mají uprchlíci s takzvaným vízem za účelem strpění pobytu na trhu práce stejné postavení jako přistěhovalci s trvalým pobytem. A povolení tak už nepotřebují.

S touto změnou se podle vedení Královéhradecké pobočky úřadu práce počítalo a tak v posledních dnech o pracovní povolení žádali výhradně prakticky jen ti, jejich nástup do práce nesnesl odklad.

Čtěte také

Kolik lidí začalo pracovat od pondělí a začne pracovat v následujících dnech ale úřad práce zatím neví. Zaměstnavatelé sice mají informační povinnost, pokud zaměstnají cizince, ale podle vedení hradecké pobočky úřadu práce to je ale těžko vymahatelné.

A neví to ani Česká správa sociálního zabezpečení, která údaj o státní příslušnosti nového zaměstnance jednoduše nedostává.

Jaká pracovní místa jsou teď volná?

Jedná se zejména o nekvalifikovaná místa a často jde o pracovní pozice ne úplně vhodné pro ženy. U kvalifikovaných míst je zase zásadní požadavek na ovládání češtiny.

Čtěte také

Poptávka je také po učitelích a učitelkách, kteří by mohli mít na starosti ukrajinské děti.

A podle vedení Královéhradecké pobočky úřadu práce se začaly objevovat úplně nové nabídky od lidí, kteří prostě chtějí zaměstnáním pomoci některému z uprchlíků.

Příchozí se mohou ucházet o všechna volná místa, k výkonu některých povolání je ale nutné uznání vzdělání a to například u lékařů nebo zdravotních sester. V následujících dnech či týdnech by mohlo také dojít ke zjednodušení tohoto procesu, takzvané nostrifikace.

Jakou finanční pomoc dostávají lidé přicházející z Ukrajiny?

Od pondělí 21. března je to 5 tisíc korun, jde o takzvanou humanitární dávku.

Čtěte také

Mohou o ni žádat všichni nově příchozí, ale zpětně i ti, kteří už dostali mimořádnou okamžitou pomoc, což byla zhruba polovina této částky.

Nárok na humanitární dávku na každý měsíc mají všichni příchozí včetně dětí. A to maximálně na půl roku nebo případně dokud si dospělý člověk nenajde zaměstnání.

Úřad práce ale předpokládá, že většina dospělých bude v horizontu týdnů schopna do práce nastoupit.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související