V Krajském centru pomoci Ukrajině pracují i duchovní, kteří se snaží uprchlíky psychicky povzbudit

19. březen 2022 08:13

K hasičům, policistům a úředníkům se v Královéhradeckém krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině připojili duchovní. Společně s psychology se snaží příchozí psychicky povzbudit. Zároveň také věřící zvou na nedělní bohoslužby. 

Čtěte také

„Přeji dobrou chuť. Odkud jste přijeli?“
„Z Kyjeva.
„Jsem duchovní a hovořím tady s lidmi.
Farář Pavel Rousek si sedá k ženě a malému chlapci, kteří právě obědvají. Ti se představují jako Galina a Joša z Kyjeva a chvíli společně všichni rozmlouvají.

Pavel Rousek se ptá, jak se mají a snaží se je morálně podpořit. Manžel a tatínek totiž zůstal právě v Kyjevě.
„Já vám chci přislíbit modlitbu za vás.
„Děkuji.

Čtěte také

Podle jeho slov to lidé velmi oceňují. Obejde jich tak i desítky denně. Postupně se tu v práci budou střídat čtyři římskokatoličtí faráři.

„Je taková domluva mezi církvemi, že pravoslavní věřící mohou přistupovat v katolické církvi ke všem svátostem, vysvětluje koordinátor duchovní služby Pavel Rousek.

Příchozí věřící také zve na nedělní bohoslužby. Pravoslavné bohoslužby mají v Hradci Králové velmi omezenou kapacitu, lidé tak mohou přijít i do římskokatolického kostela.

Čtěte také

Jak Pavel Rousek doufá, rozdíl mezi pravoslavnou a římskokatolickou bohoslužbou snad věřící omluví. „Nevím, jak to budou pravoslavní prožívat, protože jsou zvyklí na dlouhou bohoslužbu. A my, západní křesťané, jsme si už zvykli na takovou kratší mši svatou. Tak budou možná překvapeni. Ale snad to bude pro ně sympatické.

Zájemci mohou navštívit po jedné nedělní pravoslavné a řeckokatolické bohoslužbě, z římskokatolických mají v Hradci Králové na výběr z více jak deseti.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související