Dřevěný kostel Svatého Mikuláše v Hradci Králové je o 100 let mladší, než se předpokládalo

16. červen 2016

Kostel Svatého Mikuláše v královéhradeckých Jiráskových sadech je o sto let mladší než se původně předpokládalo. Zjistilo se to díky stavebně-historickému průzkumu, který předcházel celkové rekonstrukci dřevěného kostelíka. Ten byl do Hradce Králové přestěhován v roce 1935 z východního Slovenska a od té doby se důkladněji neopravoval. Chystaná obnova památky má stát zhruba 20 milionů korun a bude při ní použito několika zajímavých technologií.

„Průzkum nám ukázal, že kostel je zhruba o 100 let mladší než se předpokládalo. Taky nám prokázal, že je skutečně z jedlového dřeva, nikoliv z tisového, jak se tradovalo," říká vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta.

Původní předpoklad vzniku kostela byl počátek 16. století. Dřevo nám však ukazuje počátek 17. století.Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu

Podle něho pomohlo při určení stáří dřeva zkoumání letokruhů pomocí dendrochronologické analýzy.

Památka je napadená dřevokaznými houbami a hmyzem
Tady se k záchraně 400 let staré dřevěné budovy využije termosanace - při ní se dřevo prohřeje minimálně na 50 stupňů.

„Působením horkého vzduchu budou likvidována všechna stádia dřevokazných škůdců. A aby toto bylo možné provést, bude kolem kostela postavena provizorní hala, která umožní zahřát tu stavbu jak z interiéru, tak i z exteriéru," vysvětluje Jan Falta.

Čtěte také

Současně se bude moci na stavbě pracovat i v zimě. Práce potrvají dva roky, potvrzuje za hradecký magistrát Magdalena Vlčková: „Předpokládáme, že do konce roku by měly být stavební práce zahájeny. Ta stavba počítáme, že zabera zhruba 700 dnů od předání staveniště. Tak je to přesně uvedeno ve smlouvě o dílo."

Dřevěný kostel Svatého Mikuláše v Hradci Králové je o 100 let mladší, než se předpokládalo

Rekonstrukce řeší však i další problém, vysvětluje Jan Falta: „Specifickým problémem tohoto kostela jsou rozdílné požadavky na kvalitu klima. Zejména vlhkosti a teploty pro část roubenou, to znamená ty obvodové stěny. A pak pro malby a polychromované vybavení."

V opláštění kostelíka tak bude speciální klimatizace.

Památka bude mít také nově hromosvod, požární hlásiče a plynové hasicí zařízení, které by v případě požáru zbzdilo hoření, než dorazí hasiči.

Spustit audio