Ukrajinská operní pěvkyně našla uplatnění v malém sboru kostela svatého Václava v Dobrušce

7. červenec 2022 08:14

V Charkově před válkou učila na konzervatoři a zpívala v opeře. Aby se mohla svému milovanému zpěvu věnovat i u nás, začala docházet do malého kostelního sboru v Dobrušce. Řeč je o Světlaně Gordějevové, která uprchla z ukrajinského Charkova právě na Rychnovsko. A protože chce zpívat i u nás, sáhla po první příležitosti, která se jí tady naskytla. 

Čtěte také

„To je zvuk, to je barva.“ Sbormistr Lukáš Koblása se dívá s obdivem nahoru na kostelní kůr, kde právě na jedné ze zkoušek zpívá sólo operní pěvkyně Světlana Gordějevová z Charkova. Před několika měsíci utíkala jako mnoho jejích krajanů před válkou na Ukrajině a dostala se do Dobrušky na Rychnovsku.

Jediným možným místem, kde mohla alespoň trochu uplatnit svou profesi, je tamní kostelní sbor, kam ji dovedl místní farář. „To seznámení vzešlo od otce Augustýna. On se mne ptal, jestli může přivést do sboru úžasnou zpěvačku z Ukrajiny. Tak jsem samozřejmě souhlasil. On ale neříkal, že je to operní zpěvačka, takže to bylo pro všechny obrovské překvapení.

Operní pěvkyně Světlana Gordějevová našla uplatnění ve sboru kostela v Dobrušce

„Když spustila ty své první tóny, tak jsme všichni ztuhli, co se to děje, kdo nám to tady zpívá. Takže to pro nás bylo velice dobré.

Čtěte také

To už se do hovoru zapojuje samotná Světlana. Vypráví, jak na Ukrajině učila zpívat studenty na akademii a zpívala také v tamní opeře.

Pochlubit se může slavnými jmény velkých děl, zpívala například Elvíru v Mozartově opěře Don Giovanni nebo ve Figarově svatbě.

Doma měla v repertoáru jak národní ukrajinské písně, tak i francouzské, italské nebo německé. Teď se těší na českou muziku. „Budu moc ráda zpívat českou hudbu.

Čtěte také

Z jejího talentu je sbormistr Lukáš Koblása tak nadšený, že se rozhodl uspořádat několik sólových koncertů, kde by hlas Světlany vynikl. „Jelikož ona zpívala v Charkově v opeře, hlas má krásný, tak by byla veliká škoda ho nevyužít. Už spolu plánujeme koncerty, které současně pomohou i trošku propagaci jejího jména u nás v České republice.

A to je Světlanin velký cíl. Její profese je totiž velmi specifická a moc ráda by si u nás našla práci, kde by ji mohla alespoň trochu uplatnit. To se jí za několik měsíců u nás zatím nepodařilo.

První sólový koncert Světlany Gordějejové v Česku je naplánovaný na letošní Advent.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související