O ukrajinské utečence se ve svém volném čase stará řada dobrovolníků. Nejvíc jsou potřeba tlumočníci

19. květen 2022 08:14

V Česku je podle statistik Ministerstva vnitra stále víc než 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Řada z nich se sice učí Česky, přesto ještě potřebují pomoc překladatele. Těmi jsou často lidé, kteří mají svoji práci a o utečence se starají ve svém volném čase.

Čtěte také

V ordinaci náchodské nemocnice sedí mladá žena z Ukrajiny. Pokyny lékaře jí tlumočí Petr Kalivoda. Ten bydlí v Novém Městě nad Metují, kde momentálně žije asi 230 ukrajinských uprchlíků. „Neznám úplně všechny, ale velkou část z nich ano.“

Petr Kalivoda mluví rusky díky manželce. O utečence se stará navzdory tomu, že má dvě práce. Podniká a do toho je zaměstnaný v baru. Z toho se v poslední době někdy stává kancelář. „Pomáhám jim vyplňovat různé formuláře. Nebo když jim nejde telefon, tak řešíme SIM karty. Když to nestíhám přes den, tak jim řeknu, aby přišli večer a vše vyřešíme.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci Králové se přesunulo do budovy Na Okrouhlíku

Když je potřeba, míří za uprchlíky přímo z noční směny, prakticky bez odpočinku. Nedávno třeba ženám nastupujícím do práce překládal školení bezpečnosti práce.

„Prostě je to potřeba, říká skromně a víc to komentovat nechce.

Čtěte také

Všichni okolo něj se ale shodují, že bez pana Petra by to uprchlíci z Ukrajiny měli mnohem složitější.

„Je to prostě neskutečné, jak tento člověk inspiruje všechny ostatní, říká třeba nezávislý starosta Nového Města nad Metují Petr Hable.

Petr Kalivoda podle něj funguje nejen jako tlumočník, ale třeba také taxikář. To vše bez nároku na odměnu. „Všechny odměny odmítá a naopak navrhuje, když na mně ušetříte, tak to věnujte ukrajinským uprchlíkům.

Čtěte také

Podobně nabízí lidé uprchlíkům z Ukrajiny pomoc i v jiných městech. Třeba ve Dvoře Králové nad Labem jen mají místo pana Petra paní Marianu.

„Paní Mariana je pro nás opravdu nepostradatelná. Je prostě skvělá a můžeme se na ni vždy spolehnout. Lidé se na ni obracejí prakticky ve dne i v noci, třeba i pro řešení osobních záležitostí, dodává mluvčí královedvorské radnice Miroslava Kameníková.

V poslední době přitom stále přibývá uprchlíků, kteří se díky kurzům češtiny už domluví sami.

Spustit audio

Související