Písničky a básničky od ukrajinských uprchlíků jako poděkování pracovníkům náchodské nemocnice

21. březen 2022 09:58

Oblastní nemocnice Náchod ubytovala ve svém areálu už téměř stovku uprchlíků z Ukrajiny. Místo pro ně našla na bývalém porodnickém, gynekologickém a dětském oddělení. Prostory pro utečence upravili svépomocí pracovníci nemocnice a další dobrovolníci. Odměnou jim bylo malé občerstvení doplněné o pásmo básniček a písniček. 

Čtěte také

Bývalé prostory dětského oddělení náchodské nemocnice. Na chodbě zpívá skupina ukrajinských uprchlíků a při tom je pozoruje asi pět desítek lidí. Právě ti se v minulých dnech zasloužili o to, že se už nevyužívané pokoje pacientů i personálu změnily v improvizované byty.

„Děkujeme za vaši pomoc,“ říká mimo jiné ve svém několikaminutovém proslovu muž, který v jednom z bytů našel dočasný domov se svoji rodinou. Má sedm dětí a proto se na něj nevztahuje branná povinnost. Všem opakovaně děkuje za pomoc a vstřícnost a doufá, že je brzy bude moct pozvat do své rodné země.

Tímto vystoupením chce on i jeho krajané vyjádřit vděčnost za všechno, co pro ně lidé v Česku dělají.

Písničky i básničky jsou samozřejmě ukrajinsky, na mnoha vystupujících je znát nervozita. Třeba Renatě to ale vůbec nevadilo. „Děti si připravily spolu se svými rodiči opravdu nádherné vystoupení. Takže za nás určitě jedno velké poděkování.

Čtěte také

Pro hosty si ukrajinští uprchlíci připravili i malé občerstvení. Nemají k dispozici trouby na pečení a tak museli improvizovat. Na ochutnání tak byla třeba ukrajinská verze palačinek nebo chlebíčků.

„Teď jsme měli s dětmi palačinku a byla výborná, říká třeba Kamila, která v náchodské nemocnici pracuje, a na přípravě zázemí pro uprchlíky se podílela.

Pro uprchlíky z Ukrajiny náchodská nemocnice vyčlenila prakticky celou jednu budovu ve starém areálu. Mezi téměř stovkou lidí jsou až na výjimky pouze ženy a děti.

Spustit audio

Související