V Třebechovicích pod Orebem pomáhá ukrajinským uprchlíkům přes 50 místních dobrovolníků

14. květen 2022 20:16

V Třebechovicích pod Orebem nedaleko Hradce Králové existuje skupina více než 50 lidí, kteří od začátku války na Ukrajině neúnavně pomáhají uprchlíkům žijícím ve městě a blízkém okolí. Sdílejí mezi sebou mohli důležité informace, poptávku po čemkoliv potřebném a také třeba pozvánky na společenská mezinárodní setkání. 

Čtěte také

Evangelický kostel v centru Třebechovic pod Orebem se stal základnou, kam si ukrajinské maminky s dětmi chodí pro potřebné oblečení. Přímo v lodi sakrální stavby je provizorní šatník, kam několikrát týdně docházejí pracovat místní dobrovolnice.

Jednou z nich je i paní Jitka. „Jak jsme sledovali zprávy, tak jsme zjišťovali, co vlastně ty přicházející maminky potřebují. A tak jsme to postupně obstarávali, poptávali jsme se a zjistili, že jsou lidé strašně moc hodní a ochotní.“

Zatímco si některé maminky vybírají nutné oblečení pro teplé dny, plánuje další z dobrovolnic s jednou z ukrajinských žen přátelské setkání.

Paní Marina přijela do Třebechovic od Kyjeva se svými třemi dětmi. Za pomoc a nabídku přátelství dobrovolníkům neustále se slzami v očích děkuje.

V kostele i při mnoha dalších akcích nechybí farář Miki Erdinger. Poskytnout zázemí potřebným je podle něj samozřejmost.

Čtěte také

I když v tomto případě musí zvládnout, stejně jako ostatní, jazykovou bariéru. „Ukrajinsky ani rusky neumím. Naučil jsem se pár slov, která kladu za sebe bez gramatiky a tak se nějak snažím domluvit.

Založit skupinu dobrovolníků napadlo Kateřinu Čapkovou. Podle jejích slov to vlastně byla nutnost, protože od začátku války chtělo mnoho místních lidí pomoci a nevěděli jak. „Nejdřív jsem tam začlenila své kamarády a známé z Třebechovic. Což bylo asi 30 lidí. A potom se k tomu nabalili další jejich známí, takže teď nás je ve skupině asi 52.

Skupina třebechovických dobrovolníků se neustále rozrůstá. I když se forma pomoci od začátku války prý změnila, jejich chuť pomáhat pokračuje dál.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související