Uprchlíci z Ukrajiny u nás získávají práci. Jsou ochotní a pracovití, zaměstnavatelé o ně stojí

9. květen 2022 07:19

Úřad práce dnes dopoledne zveřejní aktuální statistiky nezaměstnanosti za duben. Dění na Ukrajině se do nich prakticky nepromítne, uprchlíci ve velké většině evidencí uchazečů o zaměstnání vůbec neprojdou - práci si dokáží najít sami. A daří se jim to poměrně dobře.

Že mají Ukrajinci zájem a chuť pracovat se přesvědčili i ve firmě se zaměřením na secondhandový textil v Hradci Králové.

Čtěte také

„Tady jsme v hale, kde se třídí různé kategorie textilu. Někde jsou bundy, jinde trička,“ Martina Bečková ze společnosti ETCIMEX, které tady nikdo neřekne jinak než Matylda, mě provádí halou plnou oblečení.

A bot. U nich stojí paní Naďa. Ve firmě pracuje aktuálně šestnáct Ukrajinců a podle Martiny Bečkové s nimi panuje naprostá spokojenost. Nejen po pracovní, ale i po lidské stránce. „Mají chuť do práce a jsou za ni vděční. Takže určitě spokojenost.

Uprchlíci jsou vděční. Za nabídnutou pomoc, za práci, ale hlavně za přístup. „Za práci, za ubytovnu, za všechny tady. A díky i vaší vládě nebo spíš celému národu. Protože kdyby národ nechtěl, tak by ani vláda nemohla.

Čtěte také

Při práci přicházejí uprchlíci na jiné myšlenky, i když někdy je to docela těžké. Paní Naďa má na Ukrajině maminku, která se narodila ještě na tehdejším území Československa a pamatuje prezidenta Masaryka.

Na maminku často vzpomíná a s tím, co se na Ukrajině děje, se pořád nemůže smířit. „Putin říká, že jsme bratři. Ale jací bratři? Copak může bratr za bratrem přijít a zabít mu tátu, mámu, děti? Pán bůh nám teď ukázal, kdo je náš bratr - celá Evropská unie, která nám otevřela brány a pomohla nám.

Firma ETCTIMEX je připravená přijmout i další uprchlíky, má s nimi totiž dobré zkušenosti.

Čtěte také

A není jediná, ochota zaměstnávat lidi utíkající před válkou v Královéhradeckém kraji existuje i podle ředitele krajské pobočky Úřadu práce Martina Horáka. „Zaměstnavatelé trpí nízkou nezaměstnaností a chybí jim pracovní síla. Tedy pokud se jedná o pozice, které mohou zastávat i utečenci z Ukrajiny, tak jsou pro zaměstnavatele plnohodnotnou pracovní silou.

Výjimku tvoří pracovní pozice, na kterých je vyžadovaná znalost češtiny nebo prokázání dostatečné odbornosti, s tím je podle Martina Horáka v některých případech problém.

I přes pracovní příležitosti a poskytnutou pomoc se ale už teď chce řada Ukrajinců vracet co nejdříve zpátky domů. Zkušenosti s tím má právě i firma ETCIMEX.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související