Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci Králové se přesunulo do budovy Na Okrouhlíku

31. březen 2022 08:13

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci Králové se od středečního odpoledne přesouvá z kongresového centra Aldis do budovy Na Okrouhlíku, mimo jiné kvůli nižšímu počtu nově příchozích uprchlíků. Znovu v provozu na nové adrese by mělo být od čtvrtka 31. března od 10 hodin dopoledne. 

Čtěte také

„Co z toho půjde na Okrouhlík?“
„Tohle jde na Okrouhlík.
Je půl jedné odpoledne a pracovníci Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině odbavují v hradeckém Kongresovém centru Aldis poslední uprchlíky z Ukrajiny. Hned poté začínají policisté a hasiči stěhovat veškeré vybavení do nových prostor v krajské budově v ulici Na Okrouhlíku.

„Policie má pět stanovišť, to samé Odbor azylové a migrační politiky, Všeobecná zdravotní pojišťovna tři pracoviště a Úřad práce má pouze formuláře, takže tam je to naprosto bez problémů, popisuje vedoucí kanceláře ředitele Policie Královéhradeckého kraje Petr Tichý.

Čtěte také

Většinou jde o počítače, tiskáren a kabelů. Podle Petra Tichého by se měl počet pracovníků policie a Odboru azylové a migrační politiky na nové adrese snížit. „Z 10 pracovišť nám zůstane 6, ale jsme potom schopni alternativně chod jednotlivých pracovišť posílit.

V posledních dnech se snižuje počet příchozích z Ukrajiny, oproti začátku března se snížil na třetinu. Navíc podle vedení kraje si už všechny složky, které v Aldisu působily, nacvičily jednotlivé postupy v komfortním velkém prostředí kongresového centra. Teď se tak všichni stěhují do menších, dosud nevyužívaných kanceláří krajské budovy.

„V prvním patře této budovy bude veškerý administrativní provoz centra. Dále v přízemí se místnost využije jako čekárna, kam budou uprchlíci přicházet a kde budou prvotně odbavováni, popisuje podobu nového centra mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Důležitou výhodou také je, že budova v ulici Na Okrouhlíku je poblíž hlavního vlakového nádraží a autobusovému terminálu, tudíž i pro uprchlíky je dopravně dostupnější.

Čtěte také

Pokud by se nápor žadatelů o azyl a pomoc znovu výrazně zvýšil, mají organizátoři pro příchozí připravenou nouzovou čekárnu.

„Máme připraven takový nouzový stan, který jsme schopni velmi rychle a operativně postavit. Tím pádem jsme schopni rozšířit prostory pro čekání, vysvětluje mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Znovu, už na nové adrese, se centrum otevře dnes v 10 hodin dopoledne - už ne ale v dosavadním čtyřiadvacetihodinovém režimu. Vyřídit úřední věci budou lidé moct jen od 7 ráno do 7 večer. Nonstop zůstane pouze nouzové ubytování, pokud by někdo přišel v noci. V takovém případě ho hasiči ubytují do následujícího rána.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci králové se přesunulo do budovy Na Okrouhlíku
autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související