Pokračující válka znamená, že české firmy žijí v nejistotě ohledně svých ukrajinských zaměstnanců

19. duben 2022 08:40

Úřad práce v Královéhradeckém kraji přesně neví, kolik Ukrajinců pracujících delší dobu v Česku se vrátilo domů, aby pomohlo své zemi ve válce s Ruskem. Podobné statistiky k dispozici nejsou, jasné ale je, že se krize na Ukrajině na českém pracovním trhu výrazně projevuje. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Úřad práce tedy statistiky nemá, ty jsi ale zjišťoval, kolik Ukrajinců se po začátku bojů vrátilo domů. Co se ti podařilo zjistit?

Ty informace jsou trochu rozporuplné, protože třeba podobně velké firmy ze stejného odvětví hlásí úplně jiná čísla.

Čtěte také

Řada stavebních firem, včetně těch velkých jako například M-Silnice, na dotaz Českého rozhlasu odpověděla, že se jich tenhle problém netýká, protože Ukrajince před válkou nezaměstnávali.

Další stavební firma naopak pod podmínkou anonymity potvrdila, že po začátku bojů přišla o víc než polovinu svých zaměstnanců z řad Ukrajinců a že má kvůli tomu personální problémy.

No a pak jsou další firmy, které Ukrajince zaměstnávaly, přišly o ně, ale už mají nové - to tedy především v těch případech, kdy jim ukrajinské pracovníky dodávaly agentury.

Jak to vypadá v dalších oborech mimo stavebnictví?

Čtěte také

Oslovil jsem i pár menších firem z jiných oborů, například společnost zabývající se výrobou produktů z nerezu z Královéhradecka má stále stejné množství Ukrajinců jako před válkou, do vlasti se nevrátil nikdo z nich s tím, že raději pomohou rodinám finančně - často jde totiž o jediný významnější příjem celé rodiny.

Problémy mají i nadále zemědělci, kteří potřebují především lidi na manuální práce a těch je nedostatek. Naopak přetlak dál platí na dalších zemědělských pozicích, třeba traktoristů nebo lidí na podobná místa je dost.

Mají firmy nějaké výhody, pokud v dnešní době zaměstnávají Ukrajince?

Čtěte také

Paradoxně to jsou spíš nevýhody, jednou z těch nejvýraznějších je ta nejistota, kolik vlastně lidí z Ukrajiny ještě odejde. No a například podle majitele jedné hradecké stavební firmy Filipa Ježka tohle zohledňují v některých případech i zadavatelé zakázek.

Právě firma Filipa Ježka vyhrála výběrové řízení ne proto, že by předložila nejnižší nabídku, ale proto, že nejlevnější společnost zaměstnává především Ukrajince a zadavatel se obával, že by zakázku neměl kdo dokončit.

Podobné úvahy si ale může dovolit jen soukromý investor, třeba náměstek hradeckého primátora pro investice Jiří Bláha z ODS si podobné hledisko při výběrovém řízení z pohledu města neumí vůbec představit a odmítl to.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související