Kolik a jakých pracovních míst už v Královéhradeckém kraji obsadili uprchlíci z Ukrajiny?

8. duben 2022 09:03

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Bez práce bylo 252 873 lidí, zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci. Zaměstnavatelé nabízeli 360 168 volných míst, jejich počet tak mírně klesl. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. 

Jak se na aktuálních číslech podepíší uprchlíci z Ukrajiny, kteří mají už plnohodnotný přístup na český trh práce můžeme zatím ještě jen odhadovat, pár zajímavostí ohledně zaměstnávání Ukrajinců ale můžeme nabídnout už teď. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak velké množství lidí z Ukrajiny má Úřad práce v Hradci Králové v evidenci?

Není jich moc a dá se to vysvětlit dvěma důvody. Za prvé, samotná evidence mezi nezaměstnanými v téhle chvíli nepřináší uprchlíkům žádné významné výhody, naopak pro ně znamená spíš určité povinnosti.

Čtěte také

A za druhé, Ukrajinci se zkouší prosadit sami, od úřadu obvykle většinou chtějí nabídky volných míst, ale pomoc nikoli.

Podle ředitele Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka existuje mezi českými zaměstnavateli poměrně velká ochota uprchlíky zaměstnat, v žádném případě to ale není tak, že by výhradně kvůli nim přicházeli o místo lidé z Česka, jak tvrdí některé dezinformace.

Úřad práce má zatím informace pouze o tom, že některé podniky musely v souvislosti s Ukrajinou částečně utlumit výrobu, zatím ale nepropouštěly - a tenhle útlum souvisí třeba s problémy s odbytem nebo surovinami.

Trh práce se podle úřadů práce řídí sezónními faktory a podle předpokladů by měla nezaměstnanost se začátkem sezónních prací v zemědělství klesat. Jak se ale na aktuální situaci na trhu práce tváří třeba sami zemědělci?

Například podle předsedy Agrodružstva ve Lhotě pod Libčany Pavla Veselého je spíš přetlak zaměstnanců - i těch zahraničních - na odborné profese, na manuální práce lidé naopak chybí.

Čtěte také

Zatím se prý nedá odhadnout, o jak velké procento pracovníků, kteří v zemědělství pracovali v minulých letech, družstva přijdou kvůli tomu, že se třeba někteří muži vraceli zpátky na Ukrajinu. To zatím netuší ani úřad práce napříč profesemi.

Pokud jde o zemědělství, objevuje se u Ukrajinců jeden trochu kuriózní problém, který jejich možnost zaměstnávání poněkud komplikuje.

V řadě případů, především v těch méně placených manuálních profesích, totiž chtějí pracovat nejméně 10, ale spíš 12 hodin denně, aby vydělali víc peněz, jenže to příliš nezapadá do směnných provozů a třeba v živočišné výrobě to prakticky vůbec nejde.

Dá se odhadnout, kolik ze zhruba dvanácti tisíc Ukrajinců, kteří prošli krajským centrem pomoci, vlastně už má práci?

Čtěte také

Ten odhad je jenom velmi přibližný, na Úřadu práce v Hradci Králové vědí asi o tisícovce lidí, kteří už pracují.

Tenhle poměr - tisíc pracujících ze dvanácti tisíc uprchlíků - ale zkresluje jednak to, že ve zmíněných dvanácti tisících jsou třeba i děti, a jednak to, že zaměstnavatelé dost často možná netuší o povinnosti podobné zaměstnance hlásit.

Podle zákona jim za to hrozí poměrně vysoká pokuta, ale zkrátka, když tyto povinnosti zaměstnavatelé neznají, tak netuší ani o zmíněné pokutě a úřad práce prostě tyto informace nemá.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související