První utečenci před válkou na Ukrajině získali zaměstnání v Safari Parku Dvůr Králové

25. březen 2022 07:48

V dvorském safari parku přijali první uprchlíky z Ukrajiny. Pomůžou tam v sezónním provozu přibližně na půl roku. Zahrada by mohla přijmout utečence i na pozice práce se zvířaty.

Čtěte také

„Od 21. března pracuji.“ Anna a dalších 6 pracovníků z Ukrajiny se nově zapojuje do práce v dvorském safari parku. Od pondělí totiž nemusejí řešit pracovní povolení. Pracují v provozu, úklidu a údržbě.

„Pracuješ tam, kde to jde a kde je potřeba, říká Anna, která 15 let pracovala v bance.

Novou pracovní sílu ve Dvoře Králové velmi vítají. „Začíná nám hlavní sezóna. A potřebujeme spoustu sezónních pracovníků. Ať se to týká provozu zoologické zahrady nebo safari kempu a safari hotelu, kde potřebujeme pokojské a zaměstnance do provozu, vysvětluje zoologický ředitel Jaroslav Hyjánek.

Sbírku na pomoc válkou ohroženým chovatelským zařízením na Ukrajině zřídila Zoo Praha, k její podoře se připojily další české i slovenské zoologické zahrady

A doplňuje. „Pokud by tu nebyla jazyková bariéra, tak potřebuje i recepční a pracovníky, kteří jsou více v komunikaci s návštěvníky.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové mohl navíc uprchlíkům poskytnout i ubytování. Místo nabízejí i na práci se zvířaty. „Neustále hledáme lidi i do chovatelského provozu. V případě, že by měl někdo zájem a měl nějaké chovatelské zkušenosti nebo se osvědčil v rámci zkušební doby, tak by mohl zůstat na dlouhodobější pracovní poměr. Zejména se jedná o práci u zvířat.

Zatím se jim žádný profesionální ošetřovatel nepřihlásil. A směrem na Ukrajinu zase putuje pomoc tamním zoologickým zahradám. „Krmení, to je zásadní ho tam dovést. Protože některé zoologické zahrady jsou už ve špatném stavu, jsou obklíčené a není tam možnost zásobování, jen pomocí nějakých koridorů.

Případně má dvorský safari park připravena místa pro pět lidoopů a dvě velké kočkovité šelmy. Podle Jaroslava Hyjánka to ale snad nebude potřeba. Navíc by případný převoz byl pro zvířata velmi nebezpečný.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio