Nedostatek stomatologů trvá. Na některých místech republiky má místo v kartotéce zubaře cenu zlata

7. duben 2022 08:44

Na řadě míst Česka stále chybí zubaři. Řada lidí o toho svého přišla a nového se jim najít nedaří, jiní do ordinací dojíždí i sto kilometrů. Problémy jsou například v Královéhradeckém kraji, kde podle statistik krajského úřadu v posledních třech letech skončilo bez náhrady 23 stomatologů. Podrobnější informace nabízí reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Za první tři měsíce letošního roku skončilo v Královéhradeckém kraji 8 zubařů, tedy stejně, jako za celý loňský rok, další ukončení činnosti avizují. Nejčastěji kvůli odchodu do důchodu.

Krajský úřad má v současné době ve správě zhruba 66 tisíc karet po pacientech zaniklých zubních ordinací. To je o 11 tisíc víc než v červnu minulého roku.

Lidé tak zubaře shání marně, někteří stálého nemají i řadu let. To se projevuje na stavu chrupu části pacientů. Říkají to zubaři, kteří slouží víkendové pohotovosti. Tam jim prý stále častěji přichází lidé s dlouhodobě zanedbaným chrupem, který vlastně není možné jednorázově ošetřit.

Na kterých místech Královehradeckého kraje je situace nejhorší?

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna eviduje požadavky na zajištění péče nejčastěji na Broumovsku, v Náchodě nebo Dvoře Králové nad Labem. V loňském roce se pojišťovně podařilo uzavřít tři nové smlouvy s poskytovateli stomatologické péče, v roce letošním zatím jednu.

Čtěte také

Ani to ale nestačí, problém s nedostatkem zubařů zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny připouští. VZP se sice pomocí různých programů snaží stomatology motivovat k registraci nových pacientů nebo rozšíření ordinačních hodin. Příliš to ale nepomáhá.

Stejně tak nepomáhají ani pobídky jednotlivých měst, kde o zubaře přišli a nového se najít nedaří. Třeba ve formě bytu nebo zařízené ordinace. A brzy může být hůř. Víc než čtvrtina zubařů je totiž podle údajů České stomatologické komory starších 60 let.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler přesto říká, že zubařů v Česku přibývá, je jich prý o polovinu víc než před rokem 1989. Lidé tedy podle něj hledají levného, skvělého, příjemného a volného stomatologa. Ten ale podle Romana Šmuclera nikdy neexistoval.

Co lidé bez zubaře mohou nebo mají dělat?

Měli by se obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu, protože ty jsou ze zákona povinné zajistit pro své pojištěnce síť poskytovatelů zdravotních služeb. Jenže podle toho, co jsem od jednotlivých lidí bez zubaře slyšel, tak to moc účinné není.

Čtěte také

Pojišťovny sice poskytnou seznam zubařů, ti ale stejně nové pacienty neberou, a nebo jde o ordinace pro mnoho lidí kvůli vzdálenosti nedostupné. Lidem z Broumovského výběžku třeba pojišťovny doporučovaly ordinace v Pardubicích nebo Praze - tam je to ale víc než sto kilometrů.

Krajský úřad také lidi bez zubaře odkazuje na internetové stránky Ministerstva zdravotnictví, kde je formulář „Jak najít lékaře“. Ten by měl poskytnou zpětnou vazbu zdravotním pojišťovnám.

Jinak ale lidem nezbývá nic jiného, než se stále dokola ptát stávajících zubařů, jestli neberou nové pacienty a nebo doufat v otevření nových ordinací.

Spustit audio

Související