V Meziměstí skončili poslední dva zubaři. O pravidelnou péči tak přišly tisíce lidí

31. březen 2021 09:18

Tři tisícovky lidí z Meziměstí na Náchodsku zůstanou od zítřka bez stomatologa. V malém městečku přímo u polských hranic totiž dnes naposledy ordinují  manželé zubaři, kteří se o své pacienty starali přes třicet let. Náhrada za ně není. Lidí, kteří si našli ordinaci v jiném městě, je zatím jen pár desítek.

Zvuk vrtačky zaznívá v obou zubařských ordinacích v Meziměstí dnes možná nadlouho naposledy. Manželé Kapitánovi totiž končí se svou praxí.

Čtěte také

„Nastal čas odejít," říká Libor Kapitán. Za sebou má jednačtyřicet let u zubařského křesla, drtivou většinu z toho právě v Meziměstí.

Rok už je papírově důchodce, síly mu postupně ubývají.
„Po fyzické stránce už bolí záda, bolest za krkem, mám pootočenou pánev, kvůli tomu jak se vytáčím u křesla."

Jeho manželka Dana má do důchodu rok, je ale po operaci obou kolen a praxe je pro ni i proto hodně vyčerpávající.
„Jakmile dlouho sedím u zubařského křesla celá zkroucená, tam mě prostě kolena bolí."

Oba chtěli původně skončit už na konci minulého roku, protože se náhrada nenašla, prodloužili si praxi ještě o tři měsíce. Teď už je ale odchod definitivní.

Manželé Kapitánovi se dohromady starali o zhruba tři tisíce lidí, drtivá většina z nich nového zubaře shání marně. Patří mezi ně i Petr Bárta se svoji dcerou.
„Obtelefonovali jsme celé okolí Broumovska a nikde nebyla možnost. Pokaždé nám řekli, že mají plno."

Zástupci jejich zdravotních pojišťoven je odkazovali do sedmdesát kilometrů vzdáleného Hradce Králové, ani tam ale zatím neuspěli.
„Slyšíme jen, musíte počkat, když tak si zavolejte za měsíc, za dva."

Čtěte také

Podobné zkušenosti mají i další pacienti z Meziměstí. Některým jejich pojišťovny doporučovaly volné zubaře v Králíkách nebo Chlumci nad Cidlinou. Jenže první zmiňované město je vzdálené devadesát a druhé dokonce sto kilometrů.
„Žádné východisko z toho nevidím," dodává Petr Bárta.

Největší zdravotní pojišťovna v Česku, VZP, doporučuje svým klientům, aby si zubaře aktivně hledali sami. Případné nové lékaře se prý k převzetí praxe snaží motivovat pomocí bonifikačních programů. Nejrůznější výhody, například zajištění bydlení pro případného zájemce, nabízí i město Meziměstí.

Zatím ale bez úspěchu. A podobné je to i v celém Královéhradeckém kraji. Krajský úřad vypsal právě na základě návrhu pojišťoven nebo konkrétních měst v posledních dvou letech sedm výběrových řízení a to ve čtyřech z pěti svých okresů. Nepřihlásil se nikdo.

Spustit audio

Související