Královéhradecký kraj poslal partnerskému regionu na západě Ukrajiny další humanitární pomoc

6. květen 2022 18:35

Královéhradecký kraj poslal partnerskému regionu na západě Ukrajiny další kamion s humanitární pomocí. Stále se také mohou zájemci například v Hradci Králové zapojit do sbírek, které mají pomoci přímo lidem ve válkou zasažené Ukrajině.

Čtěte také

„Dodávka tohoto materiálu je v tuto chvíli na cestě. Cena se pohybuje v řádu několika set tisíc. Jak kraj jsme nakoupili 14 elektrocentrál a 25 kusů praček, varných konvic a mikrovlnek, které se momentálně hodí v místech, kde dochází ke kumulaci uprchlíků na Zakarpatské Ukrajině,“ popisuje hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS humanitární pomoc.

S vedením tamního regionu byl kraj předem domluvený, co je třeba poslat. „Oficiálně nás požádali jestli by nebylo možné sehnat elektrocentrály a další podobná zařízení, protože v částech země, kde není přímý válečný konflikt, dochází ke kumulaci lidí z ostatních regionů Ukrajiny. A potřebují tam pro ně zajistit nějaké základní bydlení.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci králové se přesunulo do budovy Na Okrouhlíku

Kraj poskytl humanitární pomoc do Zakarpatské oblasti už na začátku března těsně po začátku invaze. Tehdy šlo o zdravotnický materiál v hodnotě jeden a půl milionu korun. Nadále pokračuje také například sbírka Hradce Králové pro ukrajinské partnerské město Černihiv.

Čtěte také

„Aktuální zůstatek je tam téměř 200 tisíc. A v podstatě každým dnem přibývají částky v řádu stokorun až 5 tisíc korun. Až se tam situace zklidní, tak by město poslalo tyto peníze například na opravu školy nebo nemocnice, říká mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

S vedením Černihiva se také v minulých dnech podařilo poprvé navázat kontakt a nabídnout několik elektrocentrál nebo čerpadel vody. Černihiv by ale potřeboval spíše těžkou techniku. Tu ale Hradec Králové není schopný zajistit a na místo dopravit.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související