Ubytovali devět uprchlíků z Ukrajiny. Jedním z důvodů je vlastní zkušenost z druhé světové války

21. červen 2022 14:27

V Česku stále zůstávají statisíce uprchlíků z Ukrajiny. Část z nich žije na ubytovnách, které jim zajistil stát nebo obce, další ale našli dočasný domov v rodinách. Třeba devítičlenná ukrajinská rodina, kterou ve svém domě v Červeném Kostelci na Náchodsku ubytovali starší manželé. 

„Tady mají kuchyň, zde je obývák a zde spí rodiče.“ Prohlížím rodinný dům v okrajové části Červeného Kostelce. Ještě nedávno byl poloprázdný, teď je plný života.

Čtěte také

„Tam jsou tři kluci, tady je Natálka a tam vpravo jsou tři děvočky. Já už mluvím rusky, usmívá se Božena Rysnarová.

Božena spolu s manželem Otakarem vychovali dvě dcery, ty už jsou dospělé a bydlí jinde. Obě uprchlíkům pomáhají a právě jedna z nich je požádala, jestli by v domě neměli místo pro větší skupinu. Konkrétně manželský pár, jejich dvě vlastní dcery a dalších pět dětí v pěstounské péči.

Čtěte také

„Oni by těžko něco sehnali, vysvětluje rozhodnutí ubytovat tak velkou skupinu Otakar.

Je mu pětaosmdesát a sám něco podobného prožil jako malý chlapec. Na konci druhé světové války s maminkou odešli z Olomouce, otec tam musel zůstat.
„Bylo tam hodně německého vojska, tak se počítalo s tím, že tam budou boje. My jsme v podstatě byli utečenci.

Devět uprchlíků z Ukrajiny ubytovali starší manželé, kteří mají zkušenost z druhé světové

I proto teď Otakar se svoji ženou poskytli devítičlenné ukrajinské rodině velkou část svého domu, sami se přesunuli do podkroví. Na nepohodlí si ale nestěžují. „Oni to mají horší.

Soužití trvá už několik týdnů a kromě občasné jazykové bariéry je bezproblémové.

Čtěte také

Stanislav, jako hlava ukrajinské rodiny, při mé návštěvě zrovna brousí kovový plot u domu. Všechno potřebné nakoupil z vlastních peněz.

„To on sám řekl, že to bude dělat. Protože na Ukrajině má loď a umí to, hezky si s tím hraje. Odreagovává se a pomáhá mu to zapomenout na ty hrůzy, které se na Ukrajině dějí, vysvětluje Božena Rysnarová.

S manželem se v době natáčení právě chystali na dovolenou. Až se do svého domu vrátí, pravděpodobně jich bude ještě o jednoho víc. Jedna z Ukrajinských žen má totiž tento týden termín porodu.

Spustit audio

Související