Tipnete si, kolik oken má zámek Hrádek u Nechanic? Kastelán Martin Rejman všechno poctivě spočítal

10. červen 2020

Naše památky, hrady a zámky se letos kvůli koronaviru sice opožděně ale už konečně zase otevírají turistům a návštěvníkům. Jedno velmi lákavé místo našeho kraje dnes připomeneme. Leží nedaleko Hradce Králové a je krásný zámek Hrádek u Nechanic. A u mikrofonu je jeho kastelán Martin Rejman. 

Jak jste přežili karanténu?
Úplně bez problémů a ve vysokém pracovním nasazení, řekl bych.

Martin Rejman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy už máte otevřeno.
Máme otevřeno od 25. května a jedeme v takovém omezenějším režimu. Ale otevřeno máme.

Čtěte také

Stejně mě zajímá, jak jste si užil karanténu. Home office vám vyhovoval?
Home office je pro mě vlastně 365 dní v roce. Ale my jsme opravdu pracovali, stěhovali depozitáře, připravovali novou kavárnu a věnovali jsme se všeobecnému úklidu tak, aby vše bylo na sezónu připraveno a také abychom se připravili na ona výjimečná opatření. Takže jsme instalovali plexiskla, připravovali jsme i hygienické prostředky, abychom mohli uklízet. Stojany jsme instalovali. Takže jsme připraveni.

Utekly vám Velikonoce, kdy je to u vás vždy krásně vyzdobené. Takže jste ušetřili asi na vejcích. (smích)
(smích) A na pomlázkách a také na průvodcích, kteří měli samozřejmě volno, ale mrzí nás to. O Velikonoce jsme přišli, ale třeba květinovou výstavu, která měla být v květnu, jsme přesunuli na září a doufáme, že se uskuteční.

Na zámku Hrádek u Nechanic

Dělali jste také nějaké videoprojekce či on-line přenosy, když všichni museli být doma?
Ano, to byl takový náš vstřícný krok pro naše návštěvníky, když se k nám nemohli podívat. Dělali jsme videoprohlídky ze zámku do míst, na která se normálně nepodívají. Také jeden celý díl byl takový statistický, kdy jsme opravdu spočítali nejrůznější věci na zámku, jako krby, kamna, dveře a okna.

Hrádek u Nechanic má celkem přes tisíc oken. A když ke všem místnostem připočteme i sklepy a půdu, máme jich 135.
Mgr. Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic

Kolik má tedy zámek Hrádek u Nechanic oken?
Mě to nikdy nenapadlo spočítat, až tak teď jsem to udělal. Hrádek u Nechanic má 995 oken. A k tomu ještě osm zazděných, která nikam nevedou. Takže Hrádek u Nechanic má celkem přes tisíc oken.

Do nové sezóny vstoupil i zámek Hrádek u Nechanic

Jak jste se vrátili do běžného provozu?
Je pravda, že jsme museli omezit počet návštěvníků v prohlídkách zhruba na polovinu. Návštěvník k nám musí v roušce, to je naše podmínka. Máme instalované hygienické stojany a musíme dodržovat i rozestupy. Takže jsou určitá omezení, ale přivítáme návštěvníky jak v reprezentačních místnostech, tak i v osobních místnostech šlechty. A v případě dobrého počasí je pustíme také na věž.

Co se týče místností, tam je to jasně spočítané. Stále platí 117 + 1?
Pořád to platí. Když ovšem připočítáme místnosti ve sklepě a na půdě, pak už bych jich bylo 135.

Už nebudu říkat, že je to lovecká chata, protože jde o reprezentativní sídlo. Zámek je to opravdu hezký, moc mu to sluší.
Mgr. Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic

Je to taková lovecká chatička rodu Harrachů, jak vy s oblibou říkáte. Můžeme jen krátce připomenout její historii? Hrádek u Nechanic je co se týče zámků jedna z našich nejmladších staveb.
To je pravda. I já už bych měl přestat říkat, že je to jen lovecká chata, protože ono je to také reprezentativní sídlo a je to na každé z těch místností vidět. Řemeslníci si dali hodně záležet na štukové výzdobě, na dřevěném obložení nejen stěn, ale také stropů. Tedy je to spíš už komfortní sídlo na letní a podzimní lovy. A dodnes je tam cítit ona atmosféra, která měla každého návštěvníka už v onom 19. století ohromit. A to trvá dodnes. Tedy je to klasický zámek, ale bylo to lovecké sídlo.

Čtěte také

Jakými kouzly zámek Hrádek u Nechanic láká turisty? Za čím k vám každý rok jezdí?
Já myslím a doufám, že to nebude znít jako klišé, ale on je opravdu hezký. Ono, když se podíváte na Hrádek, tak mu to sluší. Takže doporučuji jednak návštěvu zámeckých interiérů, to rozhodně, ale také doporučuji prohlídku parku a podívat se na zámek z větší dálky. Určitě stojí za to si uvědomit, že zámek Hrádek je v podstatě obrovský komplex, který vyžaduje péči. Je unikátní v tom, že tohle byste uprostřed lesa, na mýtince nečekali.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Krásná romantika. Připravili jste pro návštěvníky letos i nějaké novinky?
Určitě. Je to vlastně na základě návštěvy u vás v rozhlase, kdy jsme si tady jednou povídali o našem vytahovadlu. A mně to uvízlo v hlavě, proč ho návštěvníkům neukázat. Takže na první prohlídkové trase v reprezentativních místnostech návštěvníci už mohou na vlastní oči spatřit vytahovadlo, kterým se pan hrabě vytahoval do patra. To je taková jedna novinka. Ve druhém patře zase v ložnici hraběnky dostala krásná nebesa látku, takže už mají závěsy a vypadá to opět krásně. A v hostinských pokojích, které otevíráme příští měsíc, zase na návštěvníky budou čekat zrestaurované podlahy a také historické tapety, které 45 let nikdo neviděl. Takže novinky postupně přibývají. Včetně nové krásné zámecké kavárny, která se také otevřela. Kdo na Hrádku nebyl pouze jeden rok, tak zase uvidí nějaké změny.

Čtěte také

Zmínil jste nebesa v ložnici hraběnky. Ta jsou také unikátní.
Ano, jsou samostatně stojící. Jsou opravdu mimo postel a vytváří vlastně jen takový soukromý prostor paní hraběnky. Byly na zámku až do 30. let 20. století, kdy byly odstraněny. A vrátily se až teď po 80 letech.

Co letní, prázdninové tradiční akce. Letos možná některé nebudou nebo byly přesunuty. Ale něco určitě bude.
Je to tak, já vřele doporučuji posluchačům, aby se podívali na naše sociální sítě nebo webové stránky, kde máme seznam akcí. Například Zámecké slavnosti jsme pro letošní rok zrušili úplně, na druhou stranu mám skvělou zprávu, že externí akce jako Noc na Karlštejně, Čtyři tenoři nebo Strašidlo Cantervillské, to jsou akce, které proběhnou. Některé byly přesunuty jako Romantický festival na září. A další jsou prostě omezené. Tedy třeba o Hrádkozámeckou noc nepřijdeme, ale budou to prostě jednoduché prohlídky v nočním čase.

Jakub Schmidt a Martin Rejman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak se přijeďte na Hrádek u Nechanic podívat, stojí to určitě za to. Se spoustou novinek nás seznámil Martin Rejman, kastelán zámku. Ať se daří, na shledanou.
Mějte se krásně, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související