Do nové sezóny vstoupily památky i v Královéhradeckém kraji. Patří mezi ně Hrádek u Nechanic

1. duben 2019 13:12

Většina státních památek v Královéhradeckém kraji zahájila novou návštěvnickou sezónu. A první turisty přivítal i zámek Hrádek u Nechanic. Zámek v anglickém stylu ročně navštíví až 40 tisíc turistů. Ti úplně první letos vstávali v půl páté ráno a do východních Čech to měli víc než 250 kilometrů daleko. 

Úplně prvními návštěvníky v letošní turistické sezóně na zámku Hrádek u Nechanic je rodina Kuchařových, která přijela z Ostravy.
„V autě jsme zkoušeli najít na internetu informace, které hrady a zámky jsou již otevřené. Našli jsme, že je Hrádek už otevřený a je moc krásný. Takže se těšíme a myslíme, si, že to bude skvělé."

Anglický zámek, který ale nikde v Anglii nenajdete. Vyrostl v srdci východních Čech

Obnovená červená fasáda Hrádku u Nechanic

Zámek Hrádek u Nechanic byl postaven v letech 1839-1857 Františkem Arnoštem hrabětem z Harrachu jako reprezentační rodové sídlo. Předlohou pro exteriéry i interiéry zámku se stala anglická šlechtická sídla ve stylu tudorské gotiky. Zpřístupněné interiéry si dochovaly původní vzhled z 2. poloviny 19. století. 

„Krásný dobrý den, dámy a pánové. Já vás co nejsrdečněji vítám na státním zámku Hrádek u Nechanic. Mé jméno je Martin Rejman a pro dnešní den budu vaším průvodcem na první prohlídkové trase reprezentačními sály, který se nazývá Lesk a sláva rodu Harrachů," kastelán zámku Martin Rejman právě přivítal svou letošní první skupinu návštěvníků.

Ještě před tím bylo nutné otevřít všechny dveře prvního okruhu a zkontrolovat, jestli je všechno připravené.

„Je vidět, že se ještě budou ladit některé detaily. Tohle je Elisabeth z Erlebachu, manželka jednoho z našich hrabat, Karla I. Byla na restaurování. Byla úplně celá černá, v podstatě nebyl vidět ani její obličej. A pan restaurátor dokázal vykouzlit na obraze takovou příjemnou tvář."

Do nové sezóny vstoupil i zámek Hrádek u Nechanic

„Další novinkou je, že ze státního zámku Sychrov nám zapůjčili grafiku zakladatele tohoto našeho zámku, což je František Arnošt, hradě z Harrachu. Myšlenka na postavení pseudo anglického zámku ve východních Čechách je právě jeho," říká Martin Rejman.

Asi největší novinkou bude od června zpřístupněný třetí okruh, který se teď připravuje a nabídne tři příběhy zajímavých osobností spojených se zámkem. Jedním je rakouský malíř Rudolf von Alt, který po sobě zanechal autentické obrázky interiérů zámku. Druhý pokoj se připravuje pro Habsburka Josefa Františka.

Říká se mu malá Hluboká. Zámek Hrádek u Nechanic je jako stvořený pro filmové pohádky

Zámek Hrádek u Nechanic

Užijte si Hradozámecké léto a přijeďte se za námi podívat v neděli 5.srpna na zámek Hrádek u Nechanic. Od 12:00 do 16:00 hodin jsme pro vás připravili bohatý program, v rámci kterého vystoupí Jana Chládková se skupinou Pontiac, Pavel Vítek, Josef Zoch, Petra Černocká a Marcel Zmožek. Během odpoledne se můžete také vydat na prohlídku zámku s naším kolegou Otou Jirákem. 

„A v posledním apartmánu jsme ubytovali opomíjeného člena hraběcí rodiny, což byl Karel, hrabě z Harrachu. Ten byl nejstarším synem druhého majitele tohoto zámku, ovšem zámek nezdědil. Proč a z jakého důvodu, to už si nechám pro sebe. A sdělíme to až onoho 1. června," láká k návštěvě kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman.

Prohlídky budou do konce dubna jen o víkendech. Od 1. května pak každý den kromě pondělí.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související