Tagliatelle s krůtími prsíčky. Tradiční italské dlouhé ploché nudle s masem nakrájeným na nudličky

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes tagliatelle s krůtími prsíčky.

Suroviny:
tagliatelle, rajčata krájená, rajčata sušená, 100 g krůtí prsa, olej řepkový, 60 g cibule, česnek, chilli koření, cukr, oregano, tymián sušený, sůl, parmazán

Postup:
Maso nakrájíme na nudličky , osolíme a necháme stát.
Těstoviny uvaříme al dente, scedíme a propláchneme.
V pánvi „nahřejeme“ olej a zprudka v něm opečeme nudličky krůtích prsou.
Přendáme je na talíř, do pánve přidáme cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět, přidáme česnek, chilli, pokrájená sušená rajčata a společně orestujeme.
Přimícháme rajčata, zalijeme sklenkou vody, přidáme cukr, 2/3 oregána, tymián, osolíme a necháme asi 10 minut pomalu vařit.
Přimícháme maso, prohřejeme a nakonec promícháme s těstovinami a společně prohřejeme.
Přendáme do talíře, pokapeme olejem a posypeme hoblinkami parmezánu se zbylými lístky oregána.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Tagliatelle - tradiční italské dlouhé ploché nudle (ilustrační foto)

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.