Sokolské heslo „Ve zdravém těle zdravý duch“ stále platí a dnes nabývá dokonce nových významů

1. říjen 2019

1. října si připomínáme Mezinárodní den seniorů. Ve zdravém těle zdravý duch. Toto sokolské heslo dnes nabývá nového významu. Abychom se cítili dobře, abychom byli spokojení, potřebujeme fyzické i duševní zdraví. Abychom byli zdrávi, neměli bychom cítit nějakou významnou bolest a měli bychom být schopni pohybu a v oblasti duševní pak jasného úsudku a přemýšlení. 

Základy toho všeho pak tkví v osvojení si správných návyků už v mladém věku. Návyků, které s námi půjdou životem a které s přibývajícími léty více a více oceníme.

Psychiatr a sexuolog MUDr. Jan Zbytovský v naší radioporadně na téma: Jak být duševně fit? O zdravém stárnutí na Mezinárodní den seniorů.

Každý den věnujte chvíli sobě

Je skutečně třeba každý den věnovat chvíli „údržbě" svého těla i ducha.

Čtěte také

Alespoň jedna hodina, ve které budeme dělat nějaký sport, kdy půjdeme na procházku ostřejší chůzí nebo si vyjedeme na kole či si půjdeme zaběhat. A k tomu ještě hodina, v níž si přečteme zajímavý časopis, knihu, noviny, nebo ještě lépe zaměstnáme svou hlavu výukou cizího jazyka či řešením nějakých složitějších problémů, které mají schopnost bystřit náš mozek.

Zde nám může pomoci i počítač, jak si o tom můžete přečíst v článku zde. Jinak se ale snažme spíš počítači vyhnout a mezi relaxační techniky dávat takové, které se bez počítače obejdou. Pokud získáte pro tento styl i ostatní členy rodiny, bude to jen dobře. Ale když nebudou chtít, nedejte se zviklat a jděte do toho sami. Jde přece o vaše zdraví!

Vnímejte svoje tělo

Abyste si pomohli co nejvíc, je třeba, abyste více vnímali své vlastní tělo. Jsou lidé, kteří mají určité sklony k některým nemocem pohybového aparátu. Jestliže tyto tendence u sebe odhalíte, můžete svou aktivitou už dopředu kompenzovat budoucí problémy. Podobné to je i v oblasti stravování.

Speciální formou pomoci klientům v domovech pro seniory je dobrovolnictví

Co někdo může, druhému škodí. Nenechte se proto ovládat příklady lidí kolem sebe. Váš známý s rychlým metabolismem si možná může dát dvacet knedlíků a je stále hubený, ale pro vás to platí velmi pravděpodobně úplně jinak. Jsou lidé, kteří jsou schopni si dát každý večer sklenku vína, a bude jim ku prospěchu. A jsou jiní, kteří si tak přivodí závislost a cirhózu jater.

Pohyb je nejlepší prevencí

Obecně ale platí, že pravidelný pohyb je nejlepší prevencí stárnutí. Těžko s ním ovšem začínat v době, kdy už na nás dolehnou potíže.

Čtěte také

Lidé s přiměřeným pohybem jednak spalují více kalorií, takže jsou hubenější. To vede k tomu, že není jejich pohybový aparát zatěžován a mají v lepším stavu klouby, vazy a celý opěrný systém těla.

Vzhledem k vyššímu výdeji energie se udržuje na vyšší úrovni i metabolismus. Tělo tak pálí přebytečný cholesterol i cukry a cévy těchto lidí jsou v podstatně lepším stavu. A jsou to právě cévy, které do značné míry rozhodují o stavu zdraví.

Složí stravy a její množství je také důležité

Velmi důležité je, abychom jedli zdravě. Nejobecnější zásadou je se nepřejídat. Velmi prospívá vyloučit sladké a omezit příjem moučných jídel. Orientace na zeleninu a celozrnné pečivo se určitě vyplatí.

Blanka Malá a MUDr. Jan Zbytovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Omezte konzumaci masa. Preferujte kvalitní maso a ryby. Ovoce jezte střídmě. Nepijte alkohol ve větším množství. Pijte dostatek tekutin, zejména vody a kombinujte ji s čajem. S kávou buďte opatrní.

Duševní činnost nezanebdávejte

Neustále zaměstnávejte svůj mozek činností, která ho rozvíjí.

K tomu mohou pomoci i různé křížovky a sudoku, ale určitě na prvním místě četba. Zůstávejte v kontaktu s lidmi. Můžete použít i sociální sítě, ale preferujte osobní kontakt.

Čtěte také

Choďte do společnosti, do divadla, kina, do různých zájmových skupin. Konfrontujte své názory s druhými lidmi a pokoušejte se za všech okolností o otevřenost a porozumění.

Zpomalit stárnutí se lidé snaží odjakživa. Kámen mudrců zatím nalezen nebyl, a tak musíme spoléhat na své vlastní síly. Kromě správné stravy je důležité nezapomínat také na mysl. Trénink mozku pomáhá předejít demenci, tedy Alzheimerově chorobě a dalším nepříjemnostem stáří.

Celou radioporadnu s MUDr. Janem Zbytovským si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.