15 tipů, jak si zachovat duševní mládí a zdravě stárnout

1. říjen 2019

Psychiatr a sexuolog MUDr. Jan Zbytovský byl 1. října 2019 hostem naší radioporadny na téma: Jak být duševně fit? O zdravém stárnutí na Mezinárodní den seniorů.

15 tipů, jak si zachovat duševní mládí:

1. Nebraňte se novým věcem. Nic vás neudrží v duševní formě tak, jako čilost a zvědavost. Naučte se na nabídky říkat častěji ano, než ne. Ano, zkusím tu novou restauraci, ano, ochutnám ovoce, které jsem nikdy nejedl, ano, podívám se se svým synem na jeho oblíbené Youtube video a pokusím se pochopit, co ho na něm baví.

2. Choďte. O chůzi se mluví často. Ale opakování je matka moudrosti, takže: udrží vás ve formě, zajistí, že se váha nebude hýbat, okysličí mozkové buňky, způsobí vám dobrou náladu a dodá více energie. Samé znaky mládí.

Čtěte také

3. Choďte různými cestami. Člověk je tvor pohodlný a má rád stereotyp, ale tomu je třeba se alespoň trošku bránit. Jděte do práce jinou cestou, pokud to jde, a prohlédněte si ulici, kolem které stále chodíte, ale nikdy jste do ní nešli. Třeba objevíte nějaký hezký architektonický prvek na jedné z budov, nebo obchůdek s tou nejhezčí zeleninou. Kdo ví.

4. Poznávejte nové lidi. Někteří se urputně brání poznat někoho nového, přitom to má hned několik výhod: udržuje to člověka svěžího, dodává mu nové podměty k přemýšlení a inspiruje ho to. Nebraňte se jít na večeři ke známým, když víte, že tam bude i další pár, který neznáte.

5. Udržujte vztahy se stávajícími lidmi. Volejte s kamarádkami a kamarády, mluvte často s rodinou, scházejte se na kávu a víno, jednou za čas pozvěte přátelé na večeři, pište si emaily a dopisy s lidmi, kteří už dlouho bydlí daleko, ale stále jsou důležití.

6. Trénujte paměť. Luštěte křížovky, učte se písničky, básničky, hrajte s dětmi hru „Přijela tetička z Číny a přivezla s sebou..." , nebo pexeso, učte se telefonní čísla a emaily, dělejte cokoliv, abyste udrželi mozek v pohybu.

Senioři, myslete víc na sebe! Ke zdravému stárnutí je nejdůležitější pohoda (ilustrační foto)

7. Nerezignujte. Sledujte stále dění okolo sebe, starejte se o sebe, snažte se netloustnout, nezanedbávat se, stále vypadat k světu. Jsou lidé, co jsou i dlouho po sedmdesátce jiskrní, zábavní, zvídaví, vitální, mají zářivé oči a zatraceně jim to sekne.

8. Cvičte. Každý den alespoň čtvrt hodinky. Nebo obden necelou půlhodinku. Trochu protahování, pár dřepů, pár cviků na záda. I v zimě života by se měl člověk dokázat předklonit a dát ruce na zem.

9. Spěte. Co nejpravidelněji, ve větrané místnosti, ve voňavém povlečení, alespoň sedm hodin, sladce, do růžova.

10. Jezte ořechy a olivový olej. Netřeba opakovat, všichni víme proč.

Čtěte také

11. Buďte aktivní. Neproseďte život u televize. Choďte mezi lidi, učte se nové věci, hodně čtěte, přemýšlejte o životě, sledujte krásy každodennosti, radujte se z dětí a lidí, které máte rádi, dělejte věci, co vás baví.

12. Pokud to jde, cestujte. Je to jedna z nejvíc obohacujících věcí, které může člověk dělat.

13. Nezanedbávejte koníčky. Ať už jste vášniví houbaři, zajímáte se o víno nebo rádi jezdíte na koni, udržujte si své zájmy co nejdéle to půjde. A pokud vás přestanou bavit, nahraďte je.

14. Nepřestávejte na sobě pracovat. Život je cesta a nikdy není nic hotové. Neusínejte na vavřínech a neustále se snažte se zlepšovat, zbavovat se zlozvyků, charakterových vlastností, které se vám na sobě nelíbí, trénujte vůli.

15. Smiřte se s tím, že věci se mění a změny nezavrhujte. Vyvarujete se tím žlučovitosti a hořkosti. Buďte zkrátka stále trochu dítětem.

MUDr. Jan Zbytovský (*1944)
je renomovaný hradecký specialista, změřuje se na psychiatrii a sexuologii, psychoterapii, sexuální dysfunkce, sexuální deviace a partnerskou problematiku.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související