Dědkostav na hradě Potštejn finišuje s letošními opravami. Parta seniorů pečuje o zdejší památku

19. září 2019 06:50

Na hradě Potštejn na Rychnovsku letos opět pracoval Dědkostav. To je sdružení místních seniorů s věkovým průměrem 70 let, kteří ve volném čase zdarma opravují tuto historickou památku. A letos prý mají za sebou spoustu práce. Pro podrobnosti si na hrad spolu s nezávislým starostou Potštejna Petrem Dostálem vyšla reportérka Jana Házová. 

Došli jsme k druhé bráně na hradě Potštejn. Spolu s panem starostou jde s námi také skupina bodrých chlapíků, kteří si říkají Dědkostav.

„Ano, pánové si tento název zvolili sami. Berou to sportovně," usmívá se starosta Petr Dostál.

A právě Dědkostav se stará o všechny stavební práce na hradě. Co se v letošním roce povedlo opravit?

„Dědkostav tento rok pracoval zejména na objektu druhé brány hradu Potštejna. Můžeme se pánů zeptat, kam přesně svoji ruční práci napřeli. Ale v podstatě se jedná o dostavbu koridoru oné druhé brány."

Jak hrad vypadal předtím, než se pánové pustili do práce?

„Byly tady sesuté svahy, kde zdivo ani vůbec nebylo vidět. To se před léty řešilo alespoň provizorními palisádami. Které měly zabránit, aby na někoho někde něco nespadlo. A dnes je vidět, že jsou zdi znovu obnoveny tak, aby tady byl bezpečný průchod. A hlavně, aby návštěvníci viděli rozsah celého objektu, protože se každému se zdá, že to byl ve své době jeden z největších hradů v Čechách," vysvětluje Petr Dostál.

Na hradě Potštejn na Rychnovsku letos opět pracoval Dědkostav

Jiří Neughbauer, jeden ze členů Dědkostavu, s pýchou obhlíží dílo, které se podařilo v letošním roce vykonat. Lešení tady však zatím ještě zůstává, některé práce se musí ještě dodělat.
„Práce je ještě hodně, lešení tady zůstane až na příští rok na jaro. Protože letos to nestačíme dokončit. Ale zeď se už opravila takovým způsobem, že se již nemůže sesunout zemina."

Co se tedy ještě musí dodělat?


„Na jaře zeď dokončit a vršek upravit takovým způsobem, aby se s tím již nemohlo nic špatného stát."

Čtěte také

Sezónní práce tedy nyní již pomalu končí. Co Potštejn čeká v příštím roce přivbližuje starosta Petr Dostál:
„Kluky čeká asi mazání kloubů, aby byli na jaře zase ve formě. A potom se těšíme, že bude oprava dál pokračovat. Protože například při rekonstrukci hradního příkopu se objevily zajímavé stavební prvky, podle toho, jak byl hrad různě přestavován a přizpůsobován obraně."

Zdejší hrad je pro veřejnost přístupný během září od úterý do neděle. Od října se potom mění návštěvní doba.

Rozsáhlá zřícenina hradu Potštejn leží na zalesněném kuželovitém návrší jihovýchodně od obce Potštejn ve východních Čechách a je dominantou střední části Podorlicka.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související