V Potštejně na Rychnovsku je mnoho zajímavých turistických cílů. Některé jsou vidět z daleka

6. červenec 2018 10:18

Při našem letním putování za krásami Královéhradeckého kraje jsme tentokrát zamířili na Rychnovsko. Cílem byla malá obec Potštejn s bohatou historií. Je tam mnoho turistických cílů a některé jsou vidět už z daleka. Platí to například o zřícenině hradu Potštejn, na kterou jsme se také vypravili. 

Jak je obec Potštejn se svými památkami připravena na turisty zjišťovala reportérka Jana Házová.

Přicházím do nově otevřeného infocentra v Potštejně. Ráda bych zjistila jaké jsou v okolí turistické cíle.

V Potštejně najdete hned dva hrady najednou. A k tomu i zámek. To vše uprostřed nádherné přírody

Hrad v Potštejně

Dnes se budeme trochu toulat po našem kraji a zastavíme se v podhůří Orlických hor, přímo v malebném údolí Divoké Orlice, kde leží obec Potštejn. Přijel k nám tamní starosta Petr Dostál.

„Největšími lákadly jsou tady u nás hrad a zámek. Když přijedete autem, můžete zaparkovat přímo tady ve středu obce pod lipami. A pěšky můžete pak vyrážet na výlety. A co se jídla týče, tak jsou tady dvě restaurace a dvě cukrárny. Takže občerstvit se u nás můžete," usmívá se Stanislava Chlumecká.

Řídím se jejími doporučeními a vyrážím na hrad, který je vysoko na kopci nad obcí. Tady se setkávám s hradní kastelánkou Ivou Dostálovou.

Hrad Potštejn

„Je jasné, že hrady se vždy stavěly na kopci. Ovšem ten výstup k nám není nijak náročný. Návštěvník si nechá auto přímo v Potštejně a může se vydat buď křížovou cestou nebo po řluté turistické stezce. Nebo se může dát i hlavní cestou, to byla přístupová cesta již od středověku. Dá se ale nechat auto i na louce pod hradem a ten kousíček už nahoru musíte vyšlápnout," říká Iva Dostálová.

A na radu Stanislavy Chlumecké ze zdejšího infocentra se ještě zastavím také na zdejším zámku. Tam mě vítá zámecký pán Zdeněk Nováček.

Zámek v Potštejně

Zdejší zámek nenabízí jen takovou tu klasickou prohlídku, ale má také spoustu atrakcí pro malé dětské návštěvníky.

„Náš zámek je známý tím, že je to zámek prod děti. Ale myslím si, že i to. co je dělané pro děti, například hrané prohlídky, tak se určitě líbí i dospělým," usmívá se Zdeněk Nováček, majitel zámku v Potštejně.

Spustit audio

Související