O čem sní a po čem touží senioři? Samota je to nejhorší, co může stáří doprovázet

3. prosinec 2017 09:45

Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata plní přání seniorům z celé republiky. Po čem touží ti ze Dvora Králové nad Labem ví ředitelka tamní pečovatelské služby Marcela Hauke. Péči o dříve narozené zasvětila celý svůj život a velmi dobře zná přání těch, kteří žijí v domácím prostředí.

Vy paní ředitelko jezdíte také za starými lidmi k nim domů. Ta těmi, kteří nežijí v domovech důchodců. Mají také oni svá přání? Protože velmi často slýcháme od našich babiček a dědečků, že už nic nepotřebují, že všechno mají.

„To samozřejmě slýchám také velmi často. To, co ale těm seniorům chybí, to je nebýt sami. Osobně považuji samotu za nejhorší jev, který může stáří provázet," říká Marcela Hauke, spoluautorka knihy s názvem: Když do života vstoupí demence aneb Praktický průvodce péčí o osoby s demencí nejen v domácím prostředí.

„Ta naše knížka se věnuje problematice osob trpících Alzheimerovou nemocí. Těchto lidí přibývá, v současné době jich je kolem 150 tisíc a očekává se, že do dvaceti let jich bude jednou tolik. Takže to je velmi závažné téma," vysvětluje Marcela Hauke.

A doplňuje: „Osmdesát procent osob s Alzheimerovou nemocí zůstává doma. Tedy v pobytových specializovaných zařízeních je těchto lidí minimálně."

03802859.jpeg

Co je pro ně lepší? Aby senior s takovým onemocněním byl doma, nebo aby byl v zařízení, kde se o něj dokáží kvalifikovaně postarat?

„Nejlepší pro ně je, když budou doma, ale s tou kvalifikovanou péčí. Snažíme se o to, ale samozřejmě narážíme na limity. Ne vždy je to možné. Někdy je opravdu pro toho člověka lepší, když je v tom pobytovém zařízení, kde má nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou péči," říká Marcela Hauke.

Zakončeme náš rozhovot něčím pozitivním. Máte nějaká taková slova ze své pozice ředitelky pečovatelské služby?

„Stáří je běžnou součástí života. A záleží na každém z nás, jak si ten život uspořádáme. Jaký jej budeme mít. My vnímáme to pozitivní stáří. Samozřejmě se setkáváme také s tím negativním, s nemocemi, s osaměním. Ale chtěla bych říct, že přeci jen převažují lidé, kteří si to své stáří užívají," dodává Marcela Hauke, ředitelka pečovatelské služby ve Dvoře Králové nad Labem.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související