Každý, kdo má dobré srdce, může pomoci a stát se dobrovolníkem v hradeckém domově pro seniory

23. srpen 2019

Český rozhlas Hradec Králové dnes přivítal ve studiu ředitelku Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové Danielu Luskovou. A povídat si budeme zejména o tom, co je nového, i o speciální formě pomoci a tou je dobrovolnictví. 

Paní ředitelko, jak se máte? Prozradíte, jestli jste už po dovolené?
Jedna dovolená proběhla už před létem v průběhu června a teď ještě vyrazím trošku za hranice, v rámci Evropy. Bude to částečně pracovně a částečně soukromě.

Ing. Daniela Lusková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pro hodně lidí je těžké na týden nebo na dva odložit mobilní telefon, úplně vypnout počítač, odstřihnout se, jsou jak na trní. Dokážete to vy alespoň na chvilku?
Přiznám se, že jsem ve spojení s naším zařízením neustále díky moderním technologiím, kterém máme možnost využívat. Tedy, ne že bych úplně vypínala nebo odevzdávala někomu telefon, ale nějak to redukuji. Třeba vypínám zvonění, nereaguji hned, e-maily nebo nějaké důležitější věci potom filtruji večer a co je potřeba, tak zařídím. Ale nutno říci, že tým lidí, který se mnou řídí tohle zařízení, tak je velice zdatný. Když tam nejsem, tak se ti lidé skutečně báječně postarají. Můžu se na ně spolehnout.

Vítáme lidi, kteří přijdou našim klientům třeba přečíst noviny či knížku. Nebo chodí s našimi dámami a pány na procházku.
Ing. Daniela Lusková, ředitelka Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové

U vás samozřejmě pracují sestřičky, pečovatelky, ošetřovatelky, ale funguje také možnost stát se dobrovolníkem. Zatím budeme mluvit o jednotlivcích. Co tedy může dobrovolník pro seniory u vás v domově udělat?
Jsou to předem určené činnosti, není to, řekněme, přímá péče. Myslím tím přímé ošetřování na lůžku. Tak to ne, od toho jsou kvalifikovaní zaměstnanci. Ale velice vítáme lidi, kteří přijdou našim klientům třeba přečíst noviny nebo nějaké knížky. Nebo chodí s našimi dámami a pány na procházku, pomáhají nám při různých akcích nebo mají nějakou specifickou dovednost. Umí například cizí jazyk a chtějí vést jazykový kroužek. I toto je možné. Většinou to ušijeme přímo na přání onomu zájemci o dobrovolnictví.

Čtěte také

Kdo se může stát dobrovolníkem?
Prakticky každý od 15 let výše neomezeně. Každý, kdo má dobré srdce, kdo to myslí dobře a kdo s námi uzavře nějakou rámcovou smlouvu. Ten kontrakt slouží k tomu, aby člověk, když se u nás pohybuje, tak byl také pojištěn.

Jak obyvatelé domova reagují?
Velmi příznivě, máme nyní dobrovolníky, kteří chodí s pejsky. Je to taková forma canisterapie, hodně se o tom hovoří. Naši senioři na to reagují velmi pozitivně. S těmi pejsky je opravdu vždy zábava.

Speciální formou pomoci klientům v domovech pro seniory je dobrovolnictví

To jsme mluvili o jednotlivých osobách, ale existuje i tzv. firemní dobrovolnictví. Vysvětlete nám, v čem je jiné, na čem je založené?
Firemní dobrovolnictví je založeno na tom, že se jedná o zaštítění nějaké firmy, která má ve svých vizích nebo ve svém konceptu nějakou společenskou odpovědnost. Víme, že v tuto chvíli je zhruba čtvrtina lidí na trhu práce z generace, která velmi uznává společenskou odpovědnost a poptává také u svých zaměstnavatelů, jestli se takto chovají. Ozývají se nám a my sami nabízíme tzv. firemní dobrovolnictví. Firma vezme skupinu svých lidí různého věku a ti jdou k nám něco udělat. Je to třeba skupina 10, 20 lidí, kteří nám pomohou například s organizací sportovních her. Nebo nám pomohou jako doprovod, když jedeme do městských lesů s vláčkem a podobně.

Takže přijde celá parta lidí z jednoho podniku?
Ano, je to organizováno právě ze strany onoho podniku a zaměstnavatele, který dá dohromady skupinu lidí, kteří o to mají zájem a přijdou nám pomoci. Naposledy to právě byly sportovní hry, dobrovolníci nám pomáhali s organizací jednotlivých stanovišť. Nebo probíhal doprovod vláčkem do městských lesů a podobné akce.

Speciální formou pomoci klientům v domovech pro seniory je dobrovolnictví

Jak se se zájemci o dobrovolnictví domlouváte?
Máme koordinátorku dobrovolníků, je to náš zaměstnanec, který má v pracovní náplni právě onu koordinaci a kontakt s dobrovolníky. Kolegyně se jmenuje Bára a musím říct, že to dělá velice dobře. Velmi zodpovědně se o naše dobrovolníky stará.

Jsme domluveni, že rozhlasoví redaktoři budou k nám do domova jezdit a natočí krátký rozhovor s osobnostmi, které vybereme.
Ing. Daniela Lusková, ředitelka Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové

A my připravujeme i něco společně. Tedy Domov U Biřičky a Český rozhlas Hradec Králové. Bude to trochu něco jiného než rozhlasový projekt Ježíškova vnoučata. Budou to návštěvy našich redaktorů u vás.
Ano, máme domluveno společně v rámci právě firemního dobrovolnictví, že vaši redaktoři občas přijdou, řekněme jednou za měsíc, k nám do domova a natočí krátký rozhovor a video buď s našimi dámami nebo pány, nějakými zajímavými osobnostmi, které vybereme. Nebo to také mohou být rozhovory s některými zaměstnanci, protože i mezi nimi máme významné osobnosti. Určitě bychom rádi udělali takový medailonek či rozhovor s kolegyní pečovatelkou Petrou Jinčíkovou, která bude námi, jako Domovem U Biřičky, nominována na celostátní ocenění Pečovatelka roku 2019.

Tak to držíme palce. Kolik má vlastně váš domov celkem obyvatel?
340 obyvatel a 225 zaměstnanců.

Čtěte také

Tak to se určitě najde mnoho životních příběhů, spousta krásného vyprávění. Pamatuji, jak jsem jako malá holka pořád chtěla, aby mi babička vyprávěla, jaké to bylo, když byla ona malá. Máte už nějaký předvýběr, s kým bychom mohli přijít natáčet?
Určitě bychom rádi natočili medailonek s paní Prokešovou, která je titulní tváří našeho kalendáře. Protože jsme letos po třech letech nafotili a vydali stolní kalendář Dámy 20. století. Chtěli jsme ukázat, že i dámy ve starším věku mohou být velice krásné. A tento kalendář je přehlídkou krásy ve zralém věku. Paní Prokešová je na titulní stránce a bude velice ráda, aby ona byla jedním z těch lidí, se kterými bude rozhovor natočen.

Také jsme v domově oslavili platinovou svatbu.
Měli jsme platinovou svatbu, přesně tak. Jsme domluveni, že rozhovor s těmi manželi, kteří přímo u nás onu svatbu oslavili, bude ve vašem pořadu Recept na život. A může to být i série takových zajímavých rozhovorů.

Speciální formou pomoci klientům v domovech pro seniory je dobrovolnictví

Tedy to všechno uslyšíte na frekvencích Českého rozhlasu Hradec Králové. Už na podzim také plánujete spoustu akcí, bude se soutěžit o nejlepší upečenou bábovku. Co to přesně bude?
Je to akce, kterou vymyslely naše sociální pracovnice, aktivizační instruktorky. Jmenuje se to Upeč bábovku a je to taková výzva pro kohokoliv z Hradce Králové nebo nejbližšího okolí, kdo má chuť předvést svůj recept a upéct bábovku, udělat dobrou věc. Bábovku přiveze k nám a komise složená z našich dam a pánů bude bábovky hodnotit a vyberou tři nejlepší. A ty budou oceněny formou na bábovku.

Tak to je krásné, kdy to bude?
Uskuteční se to 24. října.

Jana Kudyvejsová a Ing. Daniela Lusková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A my to určitě ještě v našem vysílání připomeneme. Dnes byla naším hostem ředitelka Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková. Děkujeme za návštěvu a těšíme se na spolupráci.
Na slyšenou.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související