Skončila obnova zříceniny hradu Vízmburk a chystají se nové expozice. Na co se můžete těšit?

24. leden 2021 08:40

Sdružení pro Vízmburk se pustilo do přípravy nových expozic za přibližně 600 tisíc korun. Na hradě totiž skončily stavební práce na rozsáhlé obnově, při které zřícenina získala především nové zastřešení. Členové sdružení už mají představu o tom, čím vyplní nově opravené síně hradu. Exponáty v těchto dnech připravují v malém muzeu v místní škole.

Jedna podkrovní místnost ve škole v Havlovicích je věnována zdejšímu klenotu, a to sice hradu Vízmburk. A právě tady se momentálně nachází Jaroslav Balcar, místopředseda Sdružení pro Vízmburk.

Čtěte také

„Jsme v muzeu, které jsme vytvořili v roce 2015. Jsou tu originální nálezy, které byly kdysi na hradě nalezeny. Teď přes zimu je to vlastně taková pracovna, kde připravujeme a tvoříme expozici pro hrad Vízmburk."

Jaroslav Balcar drží v rukou zajímavé fotografie.
„Když se podíváme na tuto fotografii, tak v podobném duchu chceme vytvořit expozici v západních objektech. Tam budou fotografie z výzkumu. Protože tento hrad je jedinečný v tom, že tam proběhl opravdu velký výzkum v 70. letech minulého století. To je vlastně jeho největší investice."

Skončila obnova zříceniny hradu Vízmburk a chystají se nové expozice

„Několik místností bude věnováno samotnému středověku. Jak lidé kdysi na hradě žili, jak hodovali. Tak tady máme takzvanou hodovní místnost, kde budou figuríny postav, dále tam bude historické sklo a keramika. A budou tam i velmi zajímavá křesílka."

Čtěte také

„Máme v našem sdružení hodně šikovného kolegu, který připravil úžasná skládací křesílka. Je to replika sedátek, na jakých sedávali ve středověku naši předci. Není to nepohodlné, nemá to tedy opěradlo na záda, ale je to přesná replika dobových křesel."

V muzeu je také spousta vitrín s různou keramikou. Něco z těchto exponátů se přesune na hrad?

Čtěte také

„Na hradě budou repliky. Originály budou jen na fotografiích, protože i tohle muzeum tam budeme chtít prezentovat," dodává Jaroslav Balcar.

Nová expozice na hradě Vízmburk v Havlovicích na Trutnovsku se začne přímo na místě budovat na začátku dubna. Návštěvníci ji v plné kráse uvidí od 31. května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související