Na hradě Vízmburk zkoumají odborníci několik set let staré sklepení, které bylo doposud zasypané

28. květen 2020 13:17

Archeologický průzkum byl zahájen na hradě Vízmburk na Trutnovsku. V těchto dnech se tam kromě řemeslníků redy pohybují i archeologové. Při obnově zříceniny totiž odkryli několik set let staré sklepy, které doposud zůstávaly odborníkům i veřejnosti nepřístupné. 

S archeologem Ondřejem Tůmou stojíme na nádvoří hradu Vízmburk na Trutnovsku. Koukáme do otvoru směřujícího dolů, tam jsou i schůdky. Jdeme se tam podívat.

Čtěte také

„Vcházíme do sklepních místností. Když se podíváte, tak v minulosti tady byla zeď. Tedy vlastně celý tento prostor byl zahloubený a působil jako vstup to sklepních prostor."

Díváme se do dvou sklepů bez dveří. Kolik jich ale celkem na hradě doopravdy je?

„Samozřejmě dveře tady původně byly. Dochovalo se nám ovšem jen kamenné ostění, takový ten klasický gotický oblouk. Jsou tady dva vstupy, nicméně prostory jsou tři. Půjdeme se ještě podívat vedle. Tam je jižní sklep, který zabírá největší prostor. Od tam odtud je i lépe vidět onen jihovýchodní sklep."

Vešli jsme do prostoru, který jde hodně do hloubky

„Jsme v jižním sklepení, které se nachází pod hlavní reprezentační místností hradu. Prostor má v tom nejhlubším místě výšku asi čtyři metry a je zahloubený do skalního podloží. Je zde trošku problém, protože vlastně stojíme na suťovém zásypu. A zatím nevíme přesně, jak byla tato prostora dispozičně řešena."

Archeologický průzkum byl zahájen na hradě Vízmburk na Trutnovsku

„Protože abychom se tady dostali na podlahu, která je, řekněme, někde ve čtyřech metrech dole, tak by zde muselo být buď nějaké schodiště, nebo by celý prostor musel být členěn ještě nějakým dřevěným stropem či konstrukcí," říká Ondřej Tůma.

Čtěte také

„Tady se zatím nepředpokládá, že bychom šli až na podlahu. Bude to vyžadovat další finanční prostředky, které bychom chtěli získat později. Uvidíme, co ještě během stavby vznikne. Pravděpodobně tady bude prostor dva tři metry a potom nějaké zábradlí s možností kouknout se dolů," dodává Martin Baudy, správce objektu.

Jaká jsou očekávání odborníků? Člověku se jen tak nepoštěstí dostat se do prostor hradu, kde ještě žádný archeolog nepracoval.

„Je to spíš taková naděje, že by se mohlo najít něco, co by mohlo i vnést světlo do fungování života na hradě i prostory jako takové," doplňuje Ondřej Tůma.

Archeologické práce na výzkumu sklepů hradu Vízmburka na Trutnovsku nemají žádný konečný termín. Odborníci zde budou působit po celou dobu stavby.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související