Pokračuje obnova hradu Vízmburk. Řemeslníci odkryli sklepy a zpevňují obvodové zdi

21. duben 2020 10:48

Sklepení na hradě Vízmburk na Trutnovsku vypadalo v minulosti jinak, než uváděly dostupné záznamy. Přišli na to řemeslníci při odklízení suti. Ti v těchto dnech pracují na obnově zříceniny, práce za přibližně 18 milionů korun má být hotová do konce tohoto roku.

Uprostřed lesů na zřícenině hradu Vízmburk je slyšet moderní stavební míchačka a je tady parta dělníků.

Čtěte také

Ti všichni totiž pracují na novém zastřešení této historické stavby. Tedy toho, co po ní zbylo.

Projektant Jan Chaloupský kontroluje stavbu. Byl se podívat také ve sklepě, který už je přístupný.
„Máme tady trošku překvapení, že onen sklep na jižní straně je hlubší než se čekalo. Je tedy v poměrně havarijním stavu, takže se snažíme vstupní část zabezpečit, doplnit vypadlou klenbu a rozpadlé stěny. Až to bude zajištěné, tak se bude postupně provádět vyčištění a dozdívání rozpadlých částí."

Je to nejtěžší část oprav hradu?

„To budou ještě daleko horší věci. Dál nás čeká potom, co provedeme zpevnění hradeb, tak budeme provádět základové patky a přípravu pro kotvení ocelové konstrukce. A na ni budou osazeny dřevěné stříšky. Vidíte ale, že se to vše rozpadá. Musíme postupovat opatrně, aby se nám nezřítilo například staré lešení, na kterém je ještě provizorní střecha."

Pokračuje obnova hradu Vízmburk. Řemeslníci odkryli sklepy a zpevňují obvodové zdi

Na stavbu dohlíží také Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu v Josefově. Jak pokračují práce z jeho pohledu?
„Rozjelo se to opravdu ve velkém stylu. Teď je důležité, aby se do onoho torza hradu zasahovalo co nejméně. V některých úsecích je to nemožné, někde je to složité, jinde to jde jednoduše. Jde o to zvolit solidní míru respektu ke stavbě, ale tak, aby se práce mohly udělat."

Čtěte také

A Jiří Balský hned doplňuje.
„Současně je tady také vazba na archeologicky neprozkoumané terény. Takže účast archeologů je nezbytná, což je v pořádku."

Přesunuli jsme se do předhradí k barelům s vodou. Protože voda je na Vízmburku velký problém.

Je tu s námi Jaroslav Balcar, místopředseda Sdružení pro Vízmburk.
„Máme tu barely, jelikož nám už měsíc nezapršelo. Tak musíme dovážet vodu z řeky z vesnice. Pro stavbu je voda úplně základní potřeba. Obecní traktor nám přiváží dva kubíky vody najednou. Tu si přečerpáme do našich barelů. A když je zase potřeba, což je tak jednou za tři, čtyři dny, přivezou nám další."

Oprava zříceniny hradu Vízmburk by měla být dokončena do prosince letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související