Zřícenina hradu Frymburk bude mít opravené schody. Návštěvníci se lépe dostanou k hlavní bráně

10. červenec 2019 10:35

Zřícenina hradu Frymburk na Náchodsku bude mít nové schody ke vchodu na nádvoří. Jde o první větší opravu po několika letech. Památka je podle spolumajitelky Mirky Kahounové sice po domluvě pro návštěvníky přístupná, kvůli svému technickému stavu ale není příliš bezpečná. Reportérka Jana Házová se vypravila přímo na hrad zjistit víc.

Obcházíme po cestě hrad okolo. Jestli se tomu dá vůbec říkat cesta, protože je zapadaná kameny nebo větvemi, je tady i tráva. Jsme v podhradí Frymburku.

Zřícenina hradu Vízmburk dostane finanční injekci 15 milionů. A zmizí i skoro 30 let staré lešení

Hrad Vízmburk

Po několikaletém úsilí Sdružení pro Vízmburk se zřícenina hradu dočká výrazné obnovy. Podle místopředsedy Jaroslava Balcara se totiž podařilo získat dotaci ve výši přibližně 15 milionů korun. Jak se zřícenina změní, co bude nového a kdy bude oprava dokončena - to všechno zajímalo reportérku Janu Házovou a tak se do kopců nad Havlovicemi na Trutnovsku vypravila. 

Když se otočíme, vidíme přímo věž hradu, která je z jedné strany opadaná. Pracuje se na ní?

„Sice z této strany má stále ještě hrad lícové zdivo, ale když se podíváte blíž, tak je takové celé popraskané. Už podle zprávy ze 70. let minulého století tohle je neohroženější část hradu. Což se potvrdilo, když nám vedlejší část upadla během jednoho dopoledne. Prostě se to najednou utrhlo a bylo to na zemi," vysvětluje Mirka Kahounová.

Směřujeme do části hradu, která se bude v letošním roce opravovat.
„Budeme dělat takovou údržbu. Jelikož jsme nechali vysoké schody dosloužit, tak bychom je letos rádi nějakým způsobem znovu zprovoznili. Aby měly správnou výšku a starším lidem nebo dětem nedělaly potíže a nebyl problém na schod našlápnout."

Zřícenina hradu Frymburk

Bude se při opravách schodů vycházet z nějakých historických záznamů?
„To by bylo hezké, ale to bychom vedli cestu na Frymburk úplně jinudy. Protože tudy, co jdeme, cesta nevedla. Jdeme zadem okolo hradu. Tady byl vstup přes náš dvůr a byly tady plné hradby."

Je tedy Frymburk teď vůbec přístupný? Mohou se sem zájemci přijet podívat?
„Frymburk je přístupný, ale má to určité podmínky. Ideální je zavolat si a domluvit si prohlídku předem. Abychom o tom věděli. Není potom hrad zájemci otevřít."

Co bude se zříceninou do budoucna?

Na co jsou peníze, tak se opravuje? A jaké jsou plány?

„Na co jsou peníze a čas, to se opravuje. Takže letos nás čekají již zmíněné schody. Dole na prvním nádvoří se začal opravovat opěrák zdi. A rádi bychom zase o kousek postoupili u brány. Co se týče celého zřícení, tak to je tady nejohroženější. Protože když se podíváte, zeď měla původně šířku 3 metry, a dnes je tam nahoře jeden kámen, který má dejme tomu 30 centimetrů," dodává Mirka Kahounová.

Zřícenina hradu Frymburk

Práce na obnově schodiště na Frymburku už začaly. Dokončené by mělo být do poloviny července.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související