Jaroslav Balcar zastavil svůj dům, aby mohl opravit hrad patřící státu

31. říjen 2019 10:00

Jaroslav Balcar z Trutnovska je ženatý, má čtyři děti a pracuje jako ředitel školy. Současně ale patří mezi nadšence, kteří už řadu let opravují zříceninu hradu Vízmburk. Teď kvůli tomu riskuje, že přijde o svůj dům. Hrad přitom patří státu. 

U zříceniny nedaleko obce Havlovice hučí míchačka, okolo se pohybuje desítka dobrovolníků. Někteří mají v rukou lopaty a zednické lžíce, další vozí v kolečku umíchanou maltu.

Čtěte také

„Už jsme tady dělali kabel pro elektřinu, nanosili materiál, vodu, písek, kamení. A teď pomáháme dozdívat skálu," říká Martin Kosař, který přijel zdarma pomáhat s opravou hradu už poněkolikáté.

Právě díky takovým lidem se členům Sdružení pro Vízmburk daří stavbu ze třináctého století postupně obnovovat.

„V roce 2013 jsme vybudovali západní křídlo. V roce 2015 a 2016 jsme zdili věž," popisuje některé kroky z posledních let Jaroslav Balcar.

Členem sdružení je od roku 2007, teď je místopředsedou a nově dokonce riskuje, že přijde o střechu nad hlavou. Svým rodinným domem totiž ručí za víc než patnáctimilionový úvěr, který si sdružení vezme.
„Bylo to jediné řešení. Prostě mám tento cíl už léta. Hrad dobudovat a postavit ho na nohy. Proto se nebojím jít do svého majetku."

Nadšenci už řadu let opravují zříceninu hradu Vízmburk

Sám věří, že riskuje minimálně, sdružení má totiž na opravy schválenou dotaci. Tu ale dostane až zpětně.

Čtěte také

„Protože oni mají na výplatu zhruba šest nebo devět měsíců oproti zaplaceným fakturám. Takže bychom museli čekat. Jediná možnost, jak to během roku dokončit, je půjčit si celou částku," vysvětluje správce hradu a další člen Sdružení pro Vízmburk Martin Baudyš.

Státní instituce ručit za úvěr odmítly, pomocnou ruku zárukou na osm milionů podala jen obec Havlovice. Zbytek pokryje právě zástava rodinného domu.
„Já doufám, že vše proběhne dobře, aby to nezanechalo jak na jeho majetku tak i na jeho manželství nějaké stopy."

V to samé doufá i samotný Jaroslav Balcar. Od rodiny souhlas získal, řada jeho kamarádů a známých ho ale má za blázna.

Spustit audio

Související