Náchodská nemocnice má jako první v kraji porodnický gauč. Maminkám pomůže rodit přirozeně

21. červen 2024 08:04

Oblastní nemocnice v Náchodě pořídila jako první v Královéhradeckém kraji speciální porodnický gauč. Jeho pořízení stálo 140 tisíc korun. Rodičkám nabízí možnost podpořit přirozenou polohu při spontánních nekomplikovaných porodech. Rozdělený je na tři části, které je možné v době porodu libovolně přeskládat.

Čtěte také

„Gauč jsme umístili na jeden z menších porodních sálů, který je současně vybavený vanou, žebřinami i klasickým porodním lůžkem. Ženy ho prozatím využívají nejvíce v první době porodní, kdy jim variabilní gauč nabízí mnoho možností úlevových poloh, možnost odpočinku s partnerem a také pohodlí v prvních společných chvílích po porodu,“ vysvětluje mluvčí Krajských nemocnice Lucie Chytilová.

Návrat k přirozenému porodu je trendem současnosti a stále více žen si přeje přivést své dítě na svět co možná nejpřirozenějším způsobem. Porodní asistentky náchodské nemocnice se proto stále vzdělávají, aby mohly ženy provádět porodem v maximálním možném souladu s potřebami matky i miminka.

Tomu přizpůsobuje náchodská porodnice také své vybavení, a proto se porodnický tým rozhodl pro zakoupení speciálního porodnického gauče, který nabízí možnost podpořit přirozené polohy při spontánních nekomplikovaných porodech.

První porodnický gauč v Královéhradeckém kraji má náchodská nemocnice

„Gauč jsme umístili na jeden z menších porodních sálů, který je vybaven současně vanou, žebřinami i klasickým porodním lůžkem. Maminka se tak může v případě potřeby snadno přesunout z gauče na lůžko. Ženy ho prozatím využívají nejvíce v první době porodní, kdy jim variabilní gauč nabízí mnoho možností úlevových poloh, možnost odpočinku s partnerem a také pohodlí v prvních společných chvílích po porodu, říká Radka Frýbová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Náchod.

A dodává, že maminky samozřejmě mohou porod na gauči i dokončit. Takto se v náchodské porodnici narodilo již několik miminek.

Porodnický gauč je rozdělen na tři části, které je možné během porodu variabilně přeskládat tak, jak je právě potřeba. Měkké polštáře využívají maminky k podepření a celá pomůcka je maximálně podporuje v přirozených porodních polohách.

Čtěte také

Rodit na něm mohou v kleče, na čtyřech a v dalších vertikálních polohách, ale také například na boku. Poddajnost gauče také rodičkám dovoluje se více uvolnit.

„Naším cílem je nabídnout maminkám takové podmínky, aby měly možnost volby, pohodlí a komfortu. Podporujeme přání žen rodit přirozeně. K tomu jim nabízíme naše odborné znalosti a bezpečné zázemí našeho profesionálního vybavení, říká primář náchodské porodnice MUDr. Marek Střecha.

V náchodské porodnici jsou rodičkám k dispozici celkem čtyři porodní sály vybavené hydraulicky polohovatelnými lůžky a relaxačními pomůckami (různé typy míčů, overbally, žíněnky, termovaky, ruční masážní pomůcky, bylinná napářka apod.). Všechny porodní sály jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením se sprchovým koutem.

První porodnický gauč v Královéhradeckém kraji má náchodská nemocnice

Dva porodní sály jsou vybaveny relaxační vanou pro 1. dobu porodní, jeden z nich nyní navíc porodnickým gaučem. U nekomplikovaných porodů mohou maminky využit hydroterapii, muzikoterapii, aromaterapii, volně se pohybovat, dopřát si úlevové polohy, relaxační pomůcky, či užit vlastní homeopatika.

Spustit audio

Související